Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

15. godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka

Na današnji dan, 29. travnja 2003. godine, umro je stožerni general Janko Bobetko.

General Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u Crncu pored Siska, a u Domovinski rat uključio se na bojištu na Banovini. 10. travnja 1992. dr. Franjo Tuđman dodjeljuje mu čin generala zbora Hrvatske vojske, nakon čega Bobetko odlazi zapovijedati na Južnom bojištu. Uslijed uspješno izvedenih akcija deblokade Dubrovnika i akcija u dubrovačkom zaleđu, 20. travnja 1992. postaje načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Tu dužnost obavlja do 15. srpnja 1995. godine, kada ga nakon vođenja operacija “Maslenica” i “Medački džep” dr. Tuđman razrješuje dužnosti načelnika Glavnog stožera OS RH.

2000. godine zbog lošeg se zdravstvenog stanja povukao iz javnosti, a nakon dva preboljela srčana udara te bolovanja od dijabetesa, umro je 29. travnja 2003. godine uslijed zatajenja dišnog i cirkulacijskog sustava.

Povodom 15. godišnjice njegove smrti, 26. travnja na Hrvatskom vojnom učilištu održan je okrugli stol na temu “Sjećanje na stožernog generala Janka Bobetka“, prilikom kojeg se istaknuo značaj generala na noviju hrvatsku povijest te njegovo djelovanje i uloga u Domovinskom ratu. Na okruglom stolu umirovljeni general pukovnik Krešimir Ćosić istaknuo je: „Bio je (Bobetko) otac Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, i to one vojske koja je obranila Hrvatsku i koja je postupno oslobađala okupirana područja“.

29. travnja 2018. godine povodom 15. godišnjice njegove smrti na gradskom groblju Viktorovac u Sisku u 17:00 položit će se vijenci i zapaliti svijeće, a sveta misa zadušnica za pokojnog generala služit će se u 18:00 u kapelici sv. Mihovila u Crncu.

 

 

O autoru

Ines Herceg