Novosti

Uzalud potrošeno vrijeme na sjednici Odbora za ratne veterane: primjena Zakona o mirovinskom osiguranju od 1.1.2015.

duroglogoski

Pred Odborom za ratne veterane su otvoreno tražili odgodu aktivne primjene Zakona o mirovinskom osiguranju za 1. siječnja 2016. godine, a ne 2015. godine kako je planirano.

Jučer je održana sjednica Odbora za ratne veterane, radnog tijela Hrvatskog sabora, na kojoj je glavni predmet rasprave bio zahtjev Udruge stopostotnih hrvatskih vojnih invalida prve skupine.

Podsjetimo, na prosvjedima koji se od listopada odvijaju na adresi Savska 66, invalidi su jasno istaknuli kako je jedan od razloga prosvjeda i to što invalidi nemaju odgovarajuću zdravstvenu skrb.

Pred Odborom za ratne veterane su otvoreno tražili odgodu aktivne primjene Zakona o mirovinskom osiguranju za 1. siječnja 2016. godine, a ne 2015. godine kako je planirano.

Predsjednik Udruge Đuro Glogoški ponovno je iznio podatke kako su se braniteljima u periodu od 2002. godine do danas nekoliko puta smanjivale mirovine, a ta smanjenja itekako nisu malena i iznose od 28 do čak 40% nižeg iznosa. Branitelji se bune najviše iz razloga što novi zakon daje za pravo da se mimo branitelja i ovisno o visini proračuna režu mirovine i to bez sudjelovanja Sabora.

Ministar financija Mirando Mrsić se suprostavio izjavu Glogoškog te je rekao kako se propisuju samo tehnički postupci u vezi mirovina, a potom je rekao kako će se uvesti samo rješenje da se pojasni otkuda dolaze dijelovi mirovina.

Ilija Vučemilović je upitao prisutne ako se ništa u vezi mirovina neće mijenjati, zašto se onda primjena ne odgodi na 2016. godinu dok svi ne dobiju predodžbu o visini svojih mirovina, a sa ovim pitanjem se složio i Miroslav Tuđman.

Mrsić je predložio da Vlada sastavi povjerenstvo u kojemu će se ujediniti predstavnici braniteljskih udruga, Vlade i članovi Odbora za ratne veterane, da se zakon odgodi do 1. srpnja 2014. godine te da se prestane prosvjedovati ispred Ministarstva branitelja. Ovo je bila kap koja je prelila čašu za branitelje, te su izjavili kako je ovaj samo jedan u nizu problema zbog kojeg prosvjeduju te da ne pristaju na ovakve ultimatume. Neda Balog iz Udruge udovica hrvatskih branitelja je istaknula kako imaju loša iskustva s povjerenstvima te da otuda proizlazi i nepovjerenje.

Sjednica je trajala oko tri sata, no Vlada je na kraju izglasala početak primjene novoga zakona o mirovinama za 1. siječnja 2015. godine, ignorirajući tako braniteljske zahtjeve.

„(Mirando Mrsić) nam je dao prijedlog, odnosno, ucijenio nas je da će s primjenom ovog suludog zakona pričekati do 1. srpnja 2015. godine, s tim da “odmah prestanu sve aktivnosti u Savskoj”. Ma, nema ucjenjivanja! Da nas je slušao, znao bi kako je problem ovog zakona samo jedan u nizu jer po nama se udara sa svih strana. Znao bi i za naš osnovni i prvi uvjet za daljnje pregovore, a to je smjena Matića, Glavaševića i Nađ. Zar su ključne tri fotelje? Pa mi imamo ministricu koja je odstupila zbog jednog maila, a s druge strane ministra kojeg nije maknula ni jedna smrt i jedno zapaljenje ispred njegovog ministarstva! Ja se stvarno čudim premijeru Milanoviću koji je na mjesto ministra branitelja postavio teško bolesnog čovjeka s općom nesposobnosti za rad!”, izjavio je Vučemilović.

 

„Nedopustivo je da hrvatska Vlada hrvatske branitelje ne uzima kao partnere te se u jednom skrivanju radi Zakon o hrvatskim braniteljima i da se odjednom traži povjerenje i vjerovanje. Zatražio sam od političara koji su u Odboru da se izdignu iznad stranačkih boja i da pristupe ovome zakonu u interesu hrvatskih branitelja i države. Documenta ne može biti taj čimbenik koji će Vlada uzeti za partnera oko izrade zakona, a da mi ne znamo što se dešava. Događa se užasna stvar da ovaj zakon prije izađe na internet, nego što ga mi dobijemo u ruke.“, izjavio je Ante Deur na sastanku.

Josip Klemm je tijekom sastanka objasnio da je ministar Matić oformio savjetničko tijelo iz predstavnika braniteljske populacije, no nije ga sazvao preko godinu i pol dana, niti se na bilo koji drugi način potrudio komunicirati s braniteljima. Članovi ovoga savjeta su se već pet puta pismeno obratili Ministarstvu, no Ministarstvo nikada nije odgovorilo na ova pisma. Vesna Nađ je ove navode i potvrdila. Ono što svakako boli branitelje jest da se daju određena prava „Narodnoj zaštiti“ i sudionicima „Drugog svjetskog rata“, a ne brine se za suvremenu povijest na kojoj je sagrađena ova država.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.