Na današnji dan

Umro prvi hrvatski Predsjednik

Na današnji je dan 1999. godine umro prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, povjesničar, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, državnik i zapovjednik obrambene vojske u Domovinskom ratu.

Politički se angažirao 1980-ih zagovarajući samostalnost Hrvatske, a 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu, čiji je predsjednik bio do smrti. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. izabran je za predsjednika Predsjedništva SRH.

Nakon donošenja Ustava 1990. godine, izabran je za predsjednika Republike 1992. godine. Napisao je Deklaraciju o neovisnosti Hrvatske 25. lipnja 1991. godine i preambulu Ustava. Ponovo je izabran za predsjednika 1997. godine.

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.

Državničke je poslove obavljao sve dok mu je to dopuštalo zdravlje, a njegov je zadnji međunarodni nastup bio 28. listopada 1999. godine, prilikom posjeta papi Ivanu Pavlu II.

Ipak, nakon duge bolesti te boravka u KB Dubrava 40 dana, 10. prosinca 1999. godine u 23:15 umire od komplikacija izazvanih unutarnjim krvarenjem.

18. godišnjica smrti prvog hrvatskog Predsjednika svečano je obilježena na groblju Mirogoj, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pri tom je rekla:

Hrvatski narod u domovini i diljem svijeta, i svi hrvatski državljani, danas se, uz 18. obljetnicu njegove smrti, s poštovanjem i zahvalnošću sjećaju svojeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja – stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik.

Foto: predsjednica.hr

O autoru

Ines Herceg