Novosti Udruge

U Zagrebu održana konferencija “Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u civilnom društvu”

U ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine, u Domu specijalne policije u Zagrebu održana je  konferencija Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u civilnom društvu u organizaciji 9. centra znanja koji okuplja 15 udruga (Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a – RH, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udruga branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLIN „KVIN“, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Republike Hrvatske, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Hrvatski časnički zbor – Zajednica udruga, Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Udruga Bojna Frankopan,Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi).

Skup je okupio sudionike iz cijele Hrvatske, predstavnike tijela državne uprave i akademske zajednice, predstavnike Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnika udruga i druge zainteresirane.

Nazočnima se uvodno obratila koordinatorica  Marija Lučić, predstavivši dosadašnji rad i razvojni put 9. centra znanja. Potom je ravnateljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša Matić pojasnila je kako je uopće došlo do toga da se braniteljske stradalničke udruge uključe u institucionalnu podršku koja je prethodila i omogućila da ispune standarde za ulazak u centar znanja koji djeluje u sinergiji sa svim ostalim centrima.

Gorana Marić, voditeljica Službe za udruge i obljetnice iz Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja, izrazila je zadovoljstvo što su braniteljske udruge napravile iskorak i 2014. postale korisnice institucionalne podrške. Istaknula je napore svog ministarstva  u uključivanju branitelja  u civilno društvo.

U nastavku vrlo intenzivnog programa predstavila se svaka nazočna udruga, posebno istaknuvši nove ideje i projekte na kojima rade iz kojih se zaključuje da će u budućnosti ustrajati na stručnom usavršavanju kako bi ojačali svoje sposobnosti i kompetentnije pomagali svojim članovima, ali i široj zajednici, jačat će suradnju sa znanstveno-istraživačkim institucijama, davati potporu i jačati suradnju s drugim udrugama, poticati uvođenje teme Domovinskog rata u nastavne programe te doprinositi podizanju razine svijesti o važnosti Domovinskog rata i stvarnoj ulozi branitelja i stradalnika u društvu.

Konferencija je zaključena izlaganjem mag. psych. Sandre Šućurović  Sinergija udruga – smjernice za budućnost.

O autoru

Ines Herceg