Domovinski rat u nastavi Izdvojeno

Terenska nastava učenika osnovnih škola u Galeriji „Barutana“ kod Bjelovara

U Galeriji „Barutana“ u blizini Bjelovara 5. listopada 2022. održana je izvanučionička i terenska nastava za učenike osnovnih škola s područja Grada Bjelovara. Terenska nastava na kojoj je sudjelovao oko 250 učenika započela je obilaskom Galerije “Barutana 1991.”, Staze bjelovarsko-bilogorskih branitelja, samog spomen područja i postava na otvorenom, gdje su učenici mogli pogledati i unutrašnjost eksponata.

Informativno-edukacijski centar „Barutana 1991.“, uz Muzej OZ i ZP Bjelovar, obuhvaća postav na otvorenom te informativno-edukacijsku stazu bjelovarsko-bilogorskih branitelja. Postav na otvorenom sadrži poligon s operativnom tehnikom – povijesnim eksponatima koji su obilježili Domovinski rat. Prvi „stanovnici“ postava na otvorenom bili su Tenk T55 i Borbeno vozilo pješaštva M80, a vrlo brzo „stanovnicima“ su se pridružili i dva Land Rovera iz sastava hrvatske policije te Borbeno oklopno vozilo M83 iz sastava Policijske uprave Osječko-baranjske. Od 2022. godine postav je nadopunjen samohodnim topom Praga M53/59, artiljerijskim traktorom ATS 59, haubicom 203 mm i protuzračnim topovima 20/3 i KPVT 14,5/4.

Staza bjelovarsko-bilogorskih branitelja sadrži četrnaest informativnih ploča s kronikom događaja koji su obilježili ratnu svakodnevicu Bjelovara i njegove okolice, kao i povjesnicu sudjelovanja bjelovarskih branitelja na bojištima diljem Republike Hrvatske. Uz kroniku, na stazi se nalaze i informacije vezane uz događaje na Spomen područje „Barutana 1991.“, kao i opis događaja 29. rujna 1991. kada je na Barutani ugašeno 11 mladih života hrvatskih branitelja.

Nakon obilaska muzejskog postava učenici su imali pauzu za obrok, a zatim je održano predavanje dr. sc. Janje Sekule Gibač i dr. sc. Natka Martinića Jerčića, djelatnika Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Povjesničari su učenicima prikazali uzroke početka srpske pobune, velikosrpske agresije i Domovinskog rata u Hrvatskoj i na području zapadne Slavonije te ratna događanja i oslobodilačke vojne operacije Hrvatske vojske i policije u zapadnoj Slavoniji, kao i oslobađanje bjelovarske vojarne i vojnih objekata krajem rujna 1991. godine.

Nastava je završila milenijskom fotografijom na kojoj su učenici formirali naziv “Barutana”. Projekt “Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja” financira se sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, a provodi se u partnerstvu s Udrugom specijalne policije “Omege” Bjelovar. Krajem listopada očekuje se posjet nove grupe od 250 učenika.

U Galeriji su tjedan dana ranije, Povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja u postavu su pušteni u rad prvi digitalni sadržaji. Radi se o video-materijalu za dva TV-a i tri projektora, a planira se i puštanje u rad dva ekrana na dodir s interaktivim materijalima, potom i treći, a do kraja 2023. planira se postaviti i audio-materijale, kao i dostupnost audio-vodiča na dva strana jezika za  strane posjetitelje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula