Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Rođen Gordan Lederer

21. travnja 1958. godine u Zagrebu je rođen Gordan Lederer, hrvatski fotograf i snimatelj te djelatnik Hrvatske radiotelevizije.

Nakon što je osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu, školovao se najprije za fotoreportera u Beogradu, a nakon toga je 1989. godine u Zagrebu diplomirao na studiju filmskog i tv-snimanja. Osim toga, 1986. započeo je studij arheologije na Filozofskom fakultetu te 1989. poslijediplomski studij u Dubrovniku.

U sklopu posla televizijskog snimanja, obavljao je mnoge zadaće – od prenošenja nogometnih utakmica, preko dočeka Nove godine, sve do prve sjednice Hrvatskoga sabora.

Tijekom Domovinskog rata, zbog svojeg je snimateljskog umijeća odlazio na bojišta diljem Hrvatske, pa je tako snimao događanja u Kruševu, Kijevu, Kninu, Lovincu, Pakracu, Vinkovcima i brojnim drugim gradovima.

Posljednji mu je posao bilo snimanje u Baniji i hrvatskom Pounju, gdje je 10. kolovoza 1991. godine pogođen snajperskim hicem na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Snajperski pogodak nije bio slučajan jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište pogođen samo on, a prema svjedočenju sugrađana iz Siska i člana obitelji, ubio ga je Milan Zorić. Uslijed zabrane leta helikopterom, Gordan Lederer preminuo je tijekom prijevoza po zaprječenim cestama do bolnice u Zagrebu.

Iza sebe je ostavio mnoge videozapise koji vjerno i slikovito prikazuju prve dane Domovinskog rata, a njegove snimke „Banijska ratna praskozorja“, u kojima je zabilježio lica hrvatskih vojnika pri izviđanju neprijateljskih položaja uz pjesmu „Brothers in arms“, i danas su jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

Na 24. godišnjicu pogibije Gordana Lederera, na mjestu njegova stradanja svečano je otkriveno spomen-obilježje „Slomljeni pejzaž“ izrađeno u obliku fotografskoga objektiva, čija napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj i istinu, a smatra se jednim od najljepših spomen-obilježja iz Domovinskog rata.

O autoru

Ines Herceg