Kultura Novosti

Predstavljena trilogija knjiga Višnje Starešine

U srijedu, 21. studenoga 2018. u Velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, predstavljena je trilogija knjiga Višnje Starešine, hrvatske novinarke, publicistkinje i autorice dokumentarnih filmova. U vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH, kao diplomatska dopisnica „Večernjeg lista“ pratila je međunarodne mirovne pregovore, a od 1994. do 1997. stalna je dopisnica „Večernjeg lista“ pri UN-u u Ženevi, gdje je tada sjedište međunarodne mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju. Od 1996. do 2002. posebna je izvjestiteljica „Večernjeg lista“ iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Njezina trilogija prati hrvatski put kroz ratni, međunarodni mirovni i sudski laboratorij od 1991. godine i prvi međunarodni mirovni proces za ono što se tada nazivalo „raspadajuća Jugoslavija“ do posljednje presude Haaškog suda, poznate kao presuda „hrvatskoj šestorci“, 29. studenoga 2017. godine. Kroz sva tri svoja djela, Starešina hrabro istupa o pravoj istini,  od početaka netrpeljivosti na području bivše Jugoslavije do nepravednih suđenja na međunarodnom sudu pravde i ustraje u procesuiranju svih zločina, kako srpskih i muslimanskih, tako i hrvatskih.

Knjiga „Vježbe u laboratoriju Balkan: Rat i mirovni proces 1991-1995.“ vodi u svijet zakulisnih političkih, interesno uvjetovanih igara koje su javno predstavljane kao međunarodni mirovni proces za bivšu Jugoslaviju od 1991. do 1995. Autorica pokazuje kako je Balkan služio kao laboratorij za izgradnju posthladnoratovskoga svjetskog poretka. Bez razumijevanja toga procesa teško je razumjeti ne samo prošlost, već i današnju političku zbilju. Druga knjiga „Haaška formula: Pioniri međunarodne pravde“ govori o političkim i obavještajnim labirintima nastanka Haaškoga suda, pokazuje kako se kroz njegove prve procese gradila politički upravljana i duboko nepravedna međunarodna pravda, uz Hrvate iz Lašvanske doline u BiH kao pokusne kuniće. Autorica, uz mnogo zgoda iz sudnica, pokazuje kako je nastajao hrvatski udruženi zločinački pothvat u BiH, uz potpunu pasivnost hrvatskih institucija. Treća knjiga „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” svojevrsni je vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu, autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Knjige su predstavili prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koji je u svom je obraćanju istaknuo aktualnost svih knjiga koje su napisane još početkom 2000.-ih te je predvodio kratku molitvu i minutu šutnje za sve žrtve Vukovara i Domovinskoga rata. Zatim su knjigu predstavili prof. dr. sc. Davor Derenčinović, predstojnik Katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Davor Ivo Stier, zastupnik u hrvatskom Saboru i bivši ministar vanjskih poslova te sama autorica knjige Višnja Starešina, a promociju je vodio Tomislav Baran.

O autoru

Ines Herceg