Kultura

Izložba, podjela kataloga i zahvalnica sudionicima likovne kolonije „100% za Hrvatsku“

katalog

Ovaj katalog likovnih djela nastao je kao umjetnička potpora braniteljima koji se od listopada nalaze na adresi Savska 66.

U petak, 27. veljače 2015. godine, u prostorijama Doma specijalne policije (Trg žrtava fašizma 1, Zagreb) u periodu od 17 do 19 sati održat će se izložba, podjela kataloga i zahvalnica umjetnicima iz likovne kolonije „100% za Hrvatsku“.

Ovaj katalog likovnih djela nastao je kao umjetnička potpora braniteljima koji se od listopada nalaze na adresi Savska 66. Svojevrsni je to otpor na kulturan način, borba kistom – a ne puškom. Ovu likovnu koloniju čine prominentni hrvatski slikari, književnici, glumci i drugi zastupnici umjetnosti, a čija ste djela mogli vidjeti u braniteljskom šatoru, ukoliko vas je život ikada odveo u taj bijeli šator pun pjesme i jedinstva.

Predgovor ovom Katalogu likovne kolonije napisao je Milan Bešlić, likovni i književni kritičar, esejist i umjetnik. U njemu je Bešlić u nekoliko jednostavnih rečenica povukao poveznicu između rata, branitelja i umjetnosti, opisavši stvorenu umjetnost u ovoj akciji kao način borbe s kistom i bojama.

„Ovim likovnim djelima različitih estetskih dosega, a jednakih etičkih naboja hrvatski branitelji snažnim munkovskim krikom izražavaju prosvjed pobunjenog čovjeka s onim istim Camusovim uvjerenjem da se čovjek buni svojom iskonskom ljudskom prirodom protiv dehumanizacije te ljudskosti“, stoji u uvodnim riječima Kataloga.

Glavna inspiracija umjetnicima i braniteljima koji su bili sudionici ove kolonije bili su kršćanski elementi te elementi prirode. Kao što kažu, slika vrijedi tisuću riječi, stoga navratite u Dom specijalne policije i odajte priznanje umjetnicima i njihovoj viziji i borbi kistom.

U likovnoj koloniji je sudjelovalo preko 20-ak osoba, a istaknut ćemo nekoliko njih.

Neki od umjetnika koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji
Dragica Cvek Jordan rođena je u Moslavini 1940. godine, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 1964. godine. Svoje radove je, osim u Hrvatskoj, izlagala i u Belgiji. Njen stil se može opisati kao poetski realizam, a omiljeni motivi su joj likovi djece i odraslih u bijelom prostoru. U sklopu akcije grafikom je iscrtala platno koje prikazuje simboličnu vazu bijelog cvijeća ispred crkve.

Nediljko Erceg Heni, branitelj i dragovoljac, svoj udjel u akciji dao je stvaranjem skulpture na kojoj je prikazana Isusova bista koja nosi križ, a također je i tehnikom akrila na platnu stvorio vedru sliku koja ulijeva nadu u bolje sutra.

Josip Botteri Dini hrvatski je slikar rođen 1943. godine u Zagrebu. Poznat je umjetnik koji prikazuje sakralne elemente na svojim umjetninama, a specijalnost su mu vitraji i mozaici. Izlagao je u Parizu, Torontu, Lost Angelesu, Mostaru i mnogim drugim hrvatskim i svjetskim gradovima. Njegova djela mogu biti viđena i u Vatikanskom muzeju. U sklopu ove akcije napravio je serigrafiju koja odiše crvenim, vatrenim tonovima, a najupečatljivi dio je crkva iz koje izlazi mnogo ljudi i tvori kolonu prema razapetom Isusu.

Željka Bašlin rođena je 1947. godine u blizini Slavonskog Broda. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te je bila sudionik mnogih humanitarnih akcija i likovnih kolegija. Izlagala je u preko 15 gradova, što hrvatskih, što inozemnih. Aktivna je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zadruge likovnih umjetnika Hrvatske. U svrhu akcije naslikala je uljem na platnu sliku naziva „Jesen“, na kojoj su prikazani plodovi jeseni.

Hrvoje Marko Peruzović rođen je 1971. godine u Zagrebu, a u Splitu je završio grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji za likovne umjetnosti. Trenutno živi i radi na Braču. Akrilom na platnu obogatio je ovu likovnu koloniju  prikazom Isusova tijela bez križa.

Ivona Biočić Mandić akademska je slikarica, kiparica i redateljica rođena 1970. godine u Splitu, gdje je završila za smjer klesarski dizajner. Kiparstvo je diplomirala u Zagrebu. Posebnu pažnju posvetila je istraživanju taktilne percepcije prilagođenoj slijepim osobama. Mnoga njena djela nalaze se u privatnim kolekcijama, galerijama te na ulicama gradova. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U akciji je sudjelovala napravivši dojmljivu i životopisnu sliku naziva „Isusa skidaju s križa“.

Šime Puljić slikarstvom se počeo baviti od najranijeg djetinjstva, dok je s profesonalnim radom započeo krajem 80-ih godina. Kao dugogodišnji član Hrvatskog likovnog društva, sudionik je mnogobrojih samostalnih izložbi diljem Hrvatske, ilustrator više umjetničkih i znanstvenih knjiga, te sudionik brojnih likovnih kolonija. U ovoj koloniji akrilom na platnu je naslikao staru ženu koja loži vatru, a na slici se također nalazi prikladan tekst.

Damir Gorša Grga hrvatski je branitelj i dragovoljac, bivši natporučnik 2. gardijske brigade.  Na veoma zanimljiv i apstraktan način Gorša je prikazao razapetog Isusa na Golgoti uz upečatljivu crvenu boju, simbol krvi, borbe i patnje.

Boris Bućan rođen je 1947. godine u Zagrebu, gdje je ujedino završio Školu primijenjene umjetnosti, a obrazovanje je nastavio na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.  Slikarstvo je diplomirao u Zagrebu. Izmijenio je mnoge dijelove Zagreba, a također je unio novost izradom velikih upečatljivih plakata. Radio je plakate za mnoge izložbe i glazbene događaje te je zbog svojih djela dobitnih mnogobrojnih nagrada. Likovnoj koloniji je dao doprinos akrilom na platnu pod nazivom „Leptir“, na kojemu je prikazana žena čiji grudnjak tvori leptirova krila.

Ana Marija Botteri Peruzović rođena je 1971. godine u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a tijekom studija boravila je u mnogim europskim metropolama. Specijalnost su joj mozaici i vitraji. Djela joj se, među ostalim, nalaze u obitelji Tuđman (portret Franje Tuđmana), obitelji York u Washingtonu, obitelji Ivanišević (portret Gorana Ivaniševića) i u Nadbiskupskoj palači u Splitu (portret msgn. Ante Jurića). U sklopu Kataloga likovne kolonije nalazi se njena slika djevojke s krilima na jadranskoj obali.

Damir Medvešek rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Aktivno izlaže od 1985. godine, a trenutno je zaposlen kao majstor slikar u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je naslikao preko 500 scena.  Izlagao je u mnogo hrvatskih i inozemnih gradova. Za koloniju je napravio interesantnu grafiku kojom vlada prikaz sretnog ženskog lica plave kose.

Mill Boras rođen je u Klobuku – Ljubuški u Bosni i Hercegovini 1960. godine. 1979. godine počeo je slikati kao samouki slikar i kipar u Mostaru, gdje je s vremenom počeo i izlagati svoja djela. Aktivni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Preko 1000 slika mu se nalazi u privatnim kolekcijama i kolekcijama raznih tvrtki regije, kao i u Kanadi, SAD-u i drugim zemljama. Akrilom na platnu je narisao zanimljivu siluetu čovjeka.

Ostali, no nikako ne manje važni, umjetnici ove likovne kolonije su:
Boris Bučan, Daniel Butala, Damir Buljan, Edo Burtijer, Željko Buzov,  Mata Croata,  Hamo Čavrk,  Zlatko Čular,  Ante Čulo,  Branimir Dorotić,  Marija Galić, Vladimir Galina,  Ivan Grgurević,  Darko Habek,  Stipe Ivanišević,  Branko Ivanković,  Stjepan Katić,  Branko Kelčec, Ivica Petraš, Ivan Kovačić,  Nikola Koydl,  Zoltan Novak, Damir Kukavica,  Dalibor Jelavić, Vasije Josip Jordan,  Anto Jurkić, Domagoj Jurčić Sremac,  Tihomir Lončar,  Ivan Lovreković, Dražen Josip Pavić,  Vatroslav Kuliš,  Vladimir Meglić,  Antun Mateš, Katica Milenović, Slaven Miličević,  Zlatko Nežić,  Mirjana Marković Ryznar,  Hrvoje Marko Peruzović,  Dimitrije Popović,  Ivica Propadalo,  Mato Mandir,  Vesna Skazlić Sok,  Davorin Radić,  Stipe Renić,  Đuka Siroglavić,  Vladimir Šikić,  Ivica Šiško,  Božidar  Škofač,  Antun Boras  Švaljek,  Zorica Turkalj,  Katica Trumbetaš,  Josip Vrbić Tataran,  Miroslav Usenik,  Petar Ujević,  Edo Unković,  Davor Dado Vuković, Boris Vacka, Fadil Vejzović,  Vladimir Zopf,  Mirko Zovko, Zlata Županić,  Ante Žaja,  Danijel Žabčić. Antun Krešić, Marcela Munger, Miki Purger,  Mirjana Vodopija,  Igor Zovko,  Darko Toth.

katalog1katalog2

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.