Domovinski rat Novosti

Otvorenje muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Svečano otvorenje novog muzeja u sastavu Gradskog muzeja Karlovac bit će 5. srpnja, a zainteresirani građani novi će postav moći besplatno razgledati 6. i 7. srpnja od 10 do 16 sati.

U prostoru Muzeja moći će se razgledati stalni postav s više od 350 predmeta, 3 sata multimedijskih sadržaja, animacija, filmova, glazbe i fotografija. Izložba je velikim dijelom interaktivna i zbog toga će posebno biti zanimljiva mladim posjetiteljima. Unutar muzeja nalazi se i Spomen – soba posvećena poginulim braniteljima, višenamjenska dvorana, biblioteka, suvenirnica i caffe.

Muzej Domovinskog rata nalazi se u sklopu Kompleksa Križanić Turnja, bivšeg vojnog prostora koji je 2013. godine uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Čitav kompleks zauzima površinu od 13 000 m2 i na njemu se nalaze objekti koji predstavljaju vrijedan primjer austrijskog vojnog graditeljstva.

Posebnost ovog lokaliteta leži u kontinuiranoj, višestoljetnoj vojnoj namjeni: od 1582. godine, kada je na njemu napravljena drvena stražarska kula koja je čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi, pa sve do Domovinskog rata kompleks služi potrebama vojski koje su tu obitavale.

Rijetko je koja karlovačka lokacija toliko povijesno i memorijski slojevita, a istovremeno jednostavno jasna i prihvatljiva kao Turanj. Tijekom Domovinskog rata, nalazeći se na samoj crti bojišnice, Turanj je postao simbol obrane grada Karlovca. Na Turnju su hrvatski branitelji zaustavili sve pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni brojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile su se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani.

Prostor Križanić Turnja Gradski muzej Karlovac preuzeo je 2007. godine s namjerom da upravo na tome mjestu u okviru suvremenih muzejskih mogućnosti prezentira Domovinski rat na karlovačkom području.

Temu Domovinskog rata u novom muzeju prezentirat ćemo kroz stalnu izložbu Karlovac 1991. – 1995. u zgradi Californiji te kroz vanjsku izložbu vojne tehnike. Zgrada je sačuvana i konzervirana, sa svim vidljivim oštećenjima iz Domovinskog rata, učvršćena čeličnim nosačima i zatvorena u staklenu opnu čime je i sama dobila ulogu muzejskog eksponata, svjedočanstva bezumnog ratnog razaranja.

U projektu je uspješno surađivao veći broj stručnjaka: arhitekti, građevinari, kustosi, dizajneri. Projekt je izradio Projektni biro 2A iz Karlovca, autorica muzeološke koncepcije je naša kustosica Ružica Stjepanović, a likovni postav izložbe napravila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Izložba, uz baštinsku i edukativnu komponentu, kao jedan od prioriteta ima uključivanje destinacije u ponudu kulturnog turizma grada Karlovca, budući da je smještena na atraktivnoj lokaciji koja privlači veliki broj turista.

Muzejski sadržaji usmjereni su na edukaciju različitih dobnih i motivacijskih skupina posjetitelja. Poseban je naglasak na djeci školskog uzrasta i studentima kojima želimo pružiti mogućnost učenja i istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države. Zatim, hrvatskim braniteljima, organiziranim skupinama domaćih turista, individualnim posjetiteljima kao i inozemnim turistima koji nisu dovoljno informirani o suvremenoj hrvatskoj povijesti, nastanku Republike Hrvatske i Domovinskom ratu.

Osnovna ideja izložbe ‒ prikaz života grada Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu ‒ bit će prikazana kroz šest tematskih cjelina: Kako je počeo rat?, Virovitica ‒ Karlovac ‒ Karlobag, Postali su branitelji, Životom protiv rata, Pobjeda i Borbena sredstva na otvorenom.Autorica koncepcije izložbu je oblikovala tako da tematske cjeline budu prezentirane ambijentalno, uz korištenje suvremene multimedijske tehnologije, kako bi izložba postala prostor osjetilnog iskustva i interakcije, te kod posjetitelja izazivala osjećaje i potrebu za promišljanjem. Svi predmeti prezentirani na izložbi dio su zbirki našeg muzeja, najvećim dijelom prikupljeni donacijom 26 donatora.

Pored izložbe unutar zgrade Californije, postav stalne izložbe Karlovac 1991. ‒ 1995. sastoji se i od vanjskog postava koji prezentira borbenu tehniku s ukupno 23 predmeta.

 

IZVOR i FOTO: Gradski Muzej Karlovac

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.