Domovinski rat Na današnji dan

Osnovana Specijalna jedinica policije “Orao”

Na prostoru istočne Slavonije početkom 1991. godine počela se širiti “balvan revolucija“, kada je JNA naoružavala i poticala srpsko stanovništvo na pobunu, a uz to su počeli dolaziti i srpski dragovoljci. S ciljem sprječavanja širenja ove revolucije, 3. ožujka 1991. godine ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac zapovjedio je osnivanje Jedinice za posebne namjene “Orao”, čije je područje djelovanja bila istočna Slavonija do granice sa Srbijom.

Matična je jedinica postrojbe bila u Osijeku, a s vodovima u Našicama, Đakovu i Orahovici brojala je 230 djelatnika. Prvi je zapovjednik bio inspektor Marijan Ivić, a jedinicu je činio manji broj policajaca hrvatske nacionalnosti iz bivšeg sustava, dok su većina bili policajci-vježbenici, to jest dragovoljci. Čim je jedinica osnovana, krenule su intenzivne pripreme za borbene zadaće koje su slijedile na području istočne Slavonije.

Tako su tijekom travnja 1991. godine pripadnici SJP “Orao” osiguravali predvojnički centar u Erdutu te su pomogli u osnivanju 1. bojne Zbora narodne garde. Početkom svibnja desetorica pripadnika istaknula se sprječavanjem prelaska grupe srpskih plaćenika preko Dunava, čime su onemogućili odvijanje neprijateljskih diverzantskih akcija u Erdutu.

U istom su mjesecu sudjelovali i u akciji “Borovo Selo”, kada su krenuli u spašavanje dvojice svojih djelanika koji su upali u zasjedu tijekom obavljanja redovnih zadaća. Cijela je akcija završila tragično, pogibijom dvanaesotrice te ranjavanjem dvadesetorice policajaca koji su upali u zasjedu srpskih pobunjenika i JNA.

Jedan od najvećih uspjeha SJP “Orao” bilo je uhićenje Vojislava Šešelja. Naime, djelatnici obučeni u civilnu odjeću postavili su blokadu na mostu kojim se očekivao prolazak Šešeljeva vozila te ga po dolasku uhitili. Odmah je obaviješten Načelnik PU koji je ubrzo pristigao na mjesto događaja te nakon kratkog razgovora sa Šešeljem zapovjedio da ga se pusti i makne blokada s mosta, što je i učinjeno.

SJP “Orao” sudjelovala je u svim važnijim akcijama Domovinskog rata, a na svojem su ratnom putu prošli bojišta kao što su Nova Tenja, Laslovo, Darda i Ivanovac. Također su sudjelovali u akcijama Poskok I, Maslenica, Poskok II, Medački džep, Bljesak i Oluja, a za junački otpor i iskazanu hrabrost u borbama u Baranji jedinicu je javno pohvalio i dr. Franjo Tuđman.

Za doprinos u Domovinskom ratu njezini su djelatnici nagrađeni mnogim odlikovanjima, priznanjima i počastima. U obrani Domovine svoje je živote položilo 19 pripadnika jedinice.

FOTO: Udruga veterana SJP “Alfa” Zagreb

 

O autoru

Ines Herceg