Domovinski rat Izdvojeno Povjesnice postrojbi

Specijalna jedinica policije Grof Dubrovnik

Na današnji dan, 5. svibnja 1991. godine, osnovana je Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske uprave Dubrovnik. Početka ratnog puta jedinice se u knjizi Zagonetka pobjede, autora Olivera Peze prisjetio prvi zapovjednik jedinice Mladen Gojun:

U ožujku 1991. tadašnji načelnik dubrovačke policije, Branko Puziljević, mi je povjerio osnivanje Specijalne jedinice policije. U dva navrata sam bio u ATJ Lučko s budućim generalima Markačem, Lucićem i ostalim kolegama, gdje smo dogovarali način ustroja, što i kako treba učiniti, a sa zamjenikom Ilom Topuzovićem smo odlazili po oružje i opremu. Uglavnom, samo formiranje jedinice je završeno 5. svibnja 1991. godine i negdje u večernjim satima, mislim da je bilo oko 23, smo krenuli u bazu u Plat, odmaralište “Hidroelektrane Dubrovnik”. Imali smo pješačko naoružanje i dio ostale opreme koje je potrebno i krenula je ubrzana obuka, više na temelju, odnosno s ciljem borbe protiv terorizma i upada diverzanata, ne očekujući da će doći do rata.

Već u svibnju 1991. Jedinica, koja se popunjavala dragovoljcima, počela je držati položaje na Brgatu prema Ivanici, a u lipnju je za zapovjednika postavljen Ile Topuzović. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku SJP “Grof” uspješno je izvršavala vojno-policijske zadaće koje su bile postavljene pred nju.

 

Plat, kolovoz 1991.

 

Kada je početkom listopada 1991. srpsko-crnogorski agresor započeo opći napad na Dubrovnik SJP “Grof” prometnula se u jedinicu koja je išla gdje je bilo najteže. Komolac, Brgat, Bosanka, Strinčjera, Srđ… krizna su žarišta na kojima je Jedinica uspješno branila grad Dubrovnik. Osim toga, dio jedinice sudjelovao je u borbama kod Bistrine nedaleko Stona.

 

Velebit, 1994.

 

Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika oslobađajući Komolac, Mokošicu, Zaton i Orašac. Pri akciji oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem. Jedinica mu nanosi velike gubitke u ljudstvu i tehnici, ali i sama je imala mnogo ranjenih. Jedan od ranjenih pripadnika bio je Hasib Alibegović, pomoćnik zapovjednika Jedinice, danas 100% Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata.

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

 

Operacija “Oluja”

 

U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.

 

Fotografije – privatna arhiva

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Oliver Pezo – Zagonetka pobjede

Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.