Domovinski rat Na današnji dan

Osnovana SJP “BAK Istra”

Na današnji dan, 27. srpnja 1991. godine, u Valbandonu je osnovana Specijalna jedinica policije “BAK”. Jedinicu je činilo svih 78 pripadnika Policijske uprave Pula.

Tijekom rata jedinica se zvala “BAK Istra”, a njome su zapovijedali Hasimi Skender i Slavko Jereb. Svoj su ratni put započeli nedugo nakon postrojavanja, kada su otišli u Zagreb te dobili borbenu zadaću obrane Petrinje. Kasnije su sudjelovali u akcijama “Trokut”, “Poskok 1”, “Maslenica”, “Poskok 2”, “Medački džep”, “Bljesak”, “Oluja”, “Krug Dubrovnik”, kao i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Nakon završetka rata, jedinica je sudjelovala u zadaćama razminiranja diljem Hrvatske, pri čemu je poginuo jedan pripadnik jedinice. Svoje živote za obranu Domovine položilo je ukupno petero pripadnika jedinice, dok je 15 pripadnika ranjeno.

Svoju 27. obljetnicu osnutka “BAK-ovi” su svečano obilježili danas u Valbandonu, gdje se okupilo dvjestotinjak istarskih specijalaca, članova njihovih obitelji te visokih uzvanika. Nakon služenja svete mise u crkvi bl. Miroslava Bulešića, kod spomen-obilježja “BAK-ova” održano je svečano postrojavanje pripadnika jedinice koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu. Nakon prigodnih obraćanja i glazbenog nastupa, obilježavanje obljetnice nastavljeno je druženjem u MUP-ovom odmaralištu.

Specijalna jedinica policije “BAK Istra” zbog iskazanog junaštva svojih pripadnika tijekom Domovinskog rata, 2012. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinjskog.

REFERENCA I FOTO: MUP RH – PU Istarska

O autoru

Ines Herceg