Dobro je znati Izdvojeno

Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva

Dugo prije Brexita i unutarnjih i vanjskih političkih i gospodarskih pitanja koja se tiču statusa Velike Britanije, odnosno cijelog Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, aktualna su bila pitanja o tome gubi li UK status svjetske i europske sile i može li ga imati s vojskom kojom raspolaže. To pitanje o Ujedinjenom Kraljevstvu kao sili, bez obzira na njegov eventualni izlazak iz Unije, i dalje će ostati usko vezano za pitanje o vojnoj sili koju posjeduje. To čini aktualnim pogled na činjenice o toj vojsci.

Za sigurnost, obranu i sva vojna djelovanja koja štite sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva odgovorne su oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva koje obuhvaćaju Britansku kopnenu vojsku kao svoj kopneni, Kraljevske zračne snage kao zračni i Kraljevsku ratnu mornaricu kao pomorski dio.

KOPNENE SNAGE I NJIHOVA OPREMA

Britansku kopnenu vojsku (British army) čini 82 000 aktivnih vojnika, 30 000 rezervista i 12 000 civilnih zaposlenika. Od ukupnog broja pripadnika kopnenih snaga, 10% su žene. Strukturom se Britanska kopnena vojska može podijeliti na terensku vojsku i domovinsko zapovjedništvo. U terenskoj vojsci su, između ostalih, 3. (UK) divizija koja je okarakterizirana visokom razinom spremnosti i posvećenosti podršci NATO-ovih sila i 1. (UK) divizija koja obuhvaća većinu lakih borbenih snaga. Domovinsko zapovjedništvo je institucijska osnova Britanske vojske i uz druge zadatke odgovorna je za regrutiranje i obuku vojnika. Britanska vojska pruža stručnu pomoć Kraljevskoj ratnoj mornarici i Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu te je dio Zapovjedništva zajedničkih snaga s oko 10 000 vojnika.

Individualna oprema uključuje radio prijenosnike koji se dodjeljuju svakom vojniku i omogućuju komunikaciju na kratkim udaljenostima, maskirne uniforme prilagođene raznovrsnim terenima, Ospray zaštitna odijela. Od malog oružja tu je SA80 individualno oružje, posebice SA80A2 lako individualno oružje; Glock 17 Gen 4 pištolj, po preciznosti poznati L129A1 i L115 dalekometni snajperi, 81 mm minobacači, borbene sačmarice, LSA2 strojnice, L1 A1 (12.7 mm) teške strojnice, lake strojnice te protuoklopne rakete Javelin.

Artiljerija i protuzračna obrana posebno ističu svoje sofisticirano i moćno oružje: samohodne AS-90 (155 mm) i L118 (105 mm) haubice, navođene višecijevne lansere raketa (navođene inercijskim sustavom uz pomoć GPS-a i visoko precizne na udaljenostima višim od 70 km), Rapier Field Standard C sustav protuzračne obrane (kratkog dometa do 8 km, brzina 2.5 Macha), bespilotne letjelice Desert Hawk (u proizvodnji od 2002., široko primjenjivane u Iraku) i raketni sustav velike brzine poznat pod imenom Starstreak

Od bojnih vozila najviše se koristi Challenger 2 (CR2) čijih je samo 5% zamjenjivo s dijelovima njegova prethodnika, Challengera 1. Bojno vozilo Warrior brzinom i izvedbom prati Challenger 2, a bojna vozila iz te skupine uspješno su korištena u akcijama britanske vojske u Zaljevskom ratu, BiH, Kosovu i Iraku. Osim njih, vrlo su korišteni serija FV430 i Bulldog te Stormer. Zaštitnu patrolnu flotu Britanske kopnene vojske čine vozila Foxhound (posebno dizajniran i izrađen u Britaniji radi zaštite vojske od prijetnji s kojima se susrela u Afganistanu), Husky (uključen u široki spektar djelovanja, od transporta hrane, vode i strjeljiva do funkcije zapovjednog vozila) Mastiff (najnoviji među patrolnim operativnim vozilima), Panther (Pantera) i Walfhound (varijacija Mastiffa).Ridgback i RWMIK Land Rover. Izviđačka vozila kojima se koristi britanska kopnena vojska su Scimitar oklopno vozilo, Spartan i CVR(T), Jackal 2 i Coyote TSV (light) vozila. Uz nabrojeno treba spomenuti oklopno vozilo Trojan za svladavanje prepreka neprohodnog terena, Challenger namijenjen popravci oštećenih tenkova na bojištu, M3 amfibijska vozila, kopač Terrier, titanski nosači lansirnog mosta i BR90 serija mostova te robot Dragon Runner koji izuzetno pomaže stručnjacima u pronalaženju i deaktivaciji eksplozivnih sredstava. Osim toga, tu su vozila koja imaju važnu ulogu u  logistici, transporteri teške opreme koji mogu prenositi tenkove teške do sedamdeset tona, tankeri itd. Kopnenoj vojsci pripadaju i letjelice za izviđanja i evakuacije žrtava kakvi su helikopteri Apache (jedan od najnaprednijih i najsofisticiranijih elemenata opreme na prvim linijama, može letjeti u svim vremenskim uvjetima i u svako vrijeme dana i noći), Wildcat Mk1 (također za dnevni i za noćni let), Gazelle (okretan i lagan, manje snage), Bell 212 (korišten u područjima džungle u Bruneju) i Airbus 135 „Juno“ (namijenjen za obuku). Kao što ima svoje letjelice, kopnena vojska UK-a ima i svoje brodove (vojni radni brod, borbeni prateći brod) i desantne platforme na moru (Maxeflote).   Komunikaciju i nadzor Britanskoj kopnenoj vojsci omogućuju digitalni sustav Falco, serija taktičkih radio prijenosnika Bowman te Royal Signals sustav koji je odgovoran za svu satelitsku taktičku komunikaciju.

POMORSKE SNAGE I NJIHOVA OPREMA

Kraljevska ratna mornarica pomorski je dio Oružanih snaga UK-a. Kao i kopnena i zračna vojska, mornarica sudjeluje u operacijama kojima štiti državnu sigurnost, sprječava katastrofe i sudjeluje u pružanju različitih vrsta pomoći žrtvama katastrofa. Veliki dio mornaričke aktivnosti podrazumijeva sudjelovanje u međunarodnim operacijama ili samostalne obuke i djelovanje izvan granica UK-a. Kraljevsku ratnu mornaricu čini 15 rezervnih jedinica i ronilačka eskadrila od 11 jedinica. Kraljevski marinci obuhvaćaju 1 jurišnu skupinu, 3 brigade komandosa, bend ratne mornarice, centar obuke za komandose i 4 rezervne jedinice. U ljudstvu, Kraljevska ratna mornarica obuhvaća oko 30000 ljudi. U posljednjih pet godina sve je veći broj žena u mornarici, ali je zabilježen sveukupni pad ljudstva, koji je inače pogodio Oružane snage UK-a u cjelini nakon restrukturiranja vojske 2010. godine. Uz to treba dodati da je od ove godine predviđeno otvaranje svih bojnih mjesta u vojsci za žene.

Baze Kraljevske ratne mornarice u UK-u su u Portsmouthu, Devonportu i Clydeu, središta za obuku su BRNC Dartmouth, HMS Collingwood, Institut pomorske medicine ratne mornarice – INM, CTCRM Lymphstone, HMS Excellent, HMS Raleigh, HMS Sultan i HMS Temeraine, a zračne baze mornarice su Culdrose i Yeovilton.

Brojne su negativne primjedbe o nedostatnoj opremljenosti i veličini britanske ratne mornarice. One su posebno aktualne sada, pa se i iz samog parlamenta čuju takve primjedbe  i predstavljaju kao problemi čije se rješavanje očekuje od novog premijera.

Oprema koja je predmet primjedbi i obrana odnosi se na 73 broda (nosač aviona, desantni transportni brodovi, razarači, fregate i pomoćni brodovi, patrolna i protuminska plovila te istraživački brodovi), 10 podmornica (podmornice s balističkim raketama među kojima treba spomenuti i podmornicu Dreadnought klase koja je u izradi i koju karakteriziraju inovacije u odnosu na postojeće modele podmornica aktivnih u mornarici, jurišne podmornice), zrakoplove iz vojne zračne flote (avioni kao F – 35 Lightning, Hawk, Grab 1156 Tutor, helikopteri kao Merlin MK2, Merlin MK3 i Wildcat). U opremu Kraljevske mornarice treba ubrojiti i individualno i kolektivno vatreno oružje, amfibijska vozila i pomoćno oružje koje se koristi u mornaričkim operacijama i obuci.

Broj plovila Kraljevske ratne mornarice smanjio se u posljednjih pet godina i predviđanja su da se u sljedećih pet godina neće doseći broj brodova iz 2013. godine bez obzira na planove i najavljena ulaganja u razvoj pomorskog sektora Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

ZRAČNE SNAGE I NJIHOVA OPREMA

Treći sastavni dio Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva su Kraljevske zračne snage. Većina njihove opreme i vojnika nalazi se u bazama u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ih ima i izvan države. Intenzivno su uključeni u operacije na području Iraka i Sirije, a njihove baze su na Islandu, Cipru, Falklandskom otočju i otoku Ascension. Zračnu snagu UK-a, uz ljudstvo, čini više različitih skupina zrakoplova: zrakoplovi – tankeri (Voyager), borbeni zrakoplovi (F – 35B Lightning, Typhoon FGR4), povijesni zrakoplovi (Chipmunk, Dakota, Hurricane, Lancaster, Spitfire), ISTAR zrakoplovi (Intelligence, Surveillance, Target Aqusition, Reconnaissance – obavještajna potpora, motrenje, određivanje cilja, izviđanje) (E-3D, MQ-9A Reaper, P-8A, RC-135W River Joint, Sentinel R1, Shadow R1), multifunkcionalni helikopter (Griffin HAR2), potporni helikopteri (Chinook, Puma HC2), zrakoplovi za obuku 120TP Prefect, Airbus H135 Juno, Airbus H145 Jupiter, Embraer Phenom 100, Hawk T1, Hawk T2, Texan MK1, Tucano T1, Tutor T1, Viking T1), i transportni zrakoplovi (Atlas A400M), BAe146, C-130J Hercules, C-17 Globemaster III, Leonardo Grand New, Voyager).

Pri pregledu oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva svakako treba uzeti u obzir da su aktivni diljem cijeloga svijeta. Možda nisu najveća vojna sila, ali njihova aktivnost svakako ide u prilog tome da ih se naziva svjetskom silom.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  1. The British Army; https://www.army.mod.uk/
  2. Hrvatski vojnik; FLAADS – Budućnost kraljevskog PZO-a; 2015.; https://hrvatski-vojnik.hr/flaads-buducnost-kraljevskog-pzo-a/
  3. Ministry of Defence; UK armed forces equipment and formations; 2019.; https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/822921/UK_Armed_Forces_Equipment_and_Formations_2019.pdf
  4. UK defence journal; Technically the Royal Navy is growing, just not any larger than it was four years ago; 2018.; https://ukdefencejournal.org.uk/technically-royal-navy-growing-just-not-larger-four-years-ago/
  5. The Royal Air Force; https://www.raf.mod.uk/

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.