Novosti

Oliver Frljić radi na uništavanju hrvatskoga identiteta

oliver frljić

„Ja ne znam koji vi jezik govorite, a ne znam ni koji ja jezik točno govorim, ali kada sam u Hrvatskoj uvijek kažem da govorim srpsko-hrvatski.“

 Ovih dana ponovno je aktualna snimka na kojoj Oliver Frljić, intendant Hrvatskoga narodnog kazališta Ivan Zajc u Rijeci, kojeg je na tu funkciju postavila ministrica Zlatar, izjavljuje:

„Što se tiče ovoga jesam li hrvatski režiser, ja bih rekao da nisam jer mislim da je kulturni prostor u kojem ja djelujem, živim i radim, mislim puno širi i od Hrvatske. Svaka čast toj zemlji, ali ne bih htio, ovaj, se ograničiti na to. Moj rad, kao što vjerojatno znate, se bavi upravo razgradnjom tih identiteta koji su konstruirani u proteklih 20 godina.“

O kojim to identitetima Frljić priča? Koji su to identiteti nastali u zadnjih 20 godina? Zar Frljić smatra da je umjetna tvorevina identiteta, kao što je bila Jugoslavija, ideal kojemu treba težiti. Intendant Hrvatskoga narodnog kazališta, koji izjavljuje da radi na razgradnji hrvatskoga identiteta, očito nije shvatio za što prima plaću. Kazalištima financiranima iz državnoga proračuna, a posebice Hrvatskim narodnim kazalištima, imperativ bi trebao biti promicanje hrvatske kulture i hrvatskog nacionalnog identiteta kroz dramska, operna i baletna djela. Frljić od početka svoga stolovanja s repertoara Hrvatskoga narodnog kazališta Ivan Zajc u Rijeci izbacuje sve s hrvatskim predznakom, a ponosno daje ovakve izjave:

„Ja ne znam koji vi jezik govorite, a ne znam ni koji ja jezik točno govorim, ali kada sam u Hrvatskoj uvijek kažem da govorim srpsko-hrvatski.“

Nije važno kojim jezikom u svojoj neformalnoj komunikaciji govori Oliver Frljić, no kada on kao intendant HNK izjavljuje da govori srpsko-hrvatskim jezikom, to dobiva sasvim drugi prizvuk i šalje drugačiju poruku.
Intendant kazališta koje je financirano iz državnog proračuna u svojoj službenoj komunikacije trebao bi biti usklađen s pravopisom i gramatikom hrvatskog standardnog jezika i na taj način doprinositi promicanju hrvatskog nacionalnog identiteta. Hrvatski branitelji u Domovinskome ratu su se, između ostaloga, izborili i za slobodno korištenje hrvatskoga jezika. Sada intendant HNK izjavljuje da se on bori za razgradnju hrvatskoga nacionalnoga identiteta te da govori srpsko-hrvatskim jezikom. Također Frljić ističe kako je 

Ovo što se trenutno događa hrvatskome društvu, počevši od omalovažavanja hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, relativiziranja krivnja pa do ovakvih izjava o uništavanju hrvatskoga identiteta, ponukalo je branitelje da tome stanu na kraj i da dođu ispred Ministarstva branitelja. Ministarstvo branitelja moralo bi biti prvo koje će stati u obranu Domovinskog rata i vrijednosti koje su iz njega proizašle, no ministar branitelja kroz cijelo ovo vrijeme niti jednom nije reagirao i zaštitio Domovinski rat i njegove vrijednosti.

Oduzimanje materijalnih prava branitelja, koje je napravio ovaj ministar, predstavljaju problem braniteljskoj populaciji, ali to se događalo i ranije i branitelji su uvijek bili spremni podnijeti teret krize. No ovi napadi na hrvatski identitet, napadi na Domovinski rat kojega se počinje izjednačavati s građanskim ratom, provlačenje teza o regionu, mijenjanje naziva branitelji u naziv učesnici ratnih zbivanja i slično postali su okidač da branitelji kažu dosta je i pokušaju stati na kraj tim radnjama.

Hoće li branitelji u tome uspjeti to nitko ne zna, no branitelji su izašli i digli svoj glas i jasno poručili da ovo što Vlada pokušava učiniti nije u skladu s vrijednostima proizašlim iz Domovinskoga rata i da za to njihovi suborci nisu dali svoje živote.

Cjelovitu izjavu možete poslušati u videu: 

Izvor/ Foto: https://www.youtube.com/watch?v=ekXx-v7XcPA

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.