Novosti

Obilježena je godišnjica akcije „Baranja“

akcijabaranja

 Od akcije „Baranja“, koja je izvedena 3. travnja 1992. godine, protekle su 23 godine.

 Dana 03. travnja 2015. godine obilježena je godišnjica akcije „Baranja“.

Od akcije „Baranja“, koja je izvedena 3. travnja 1992. godine, protekle su 23 godine. 107. valpovačka brigada Hrvatske vojske pokušala je osloboditi baranjski trokut. U borbama je sudjelovalo oko 1.800 vojnika, od čega 600 iz elitnih postrojbi. Pri tomu je poginulo 15, a ranjeno 85 hrvatskih branitelja iz Valpovštine, Baranje i Donjega Miholjca.

Slatinski maratonci Goran Draksler i Pavo Tutenov, članovi udruge Glasnici istine-hrvatski maratonci, odali su počast hrvatskim braniteljima iz 107. brigade HV koji su poginuli u akciji „Baranja“ istrčavši maraton od Belog Manastira do Belišća.

Na obljetnici je bio i Ante Deur, posebni savjetnik Predsjednice RH za branitelje koji se prisutnima obratio s govorom kojega prenosimo u cjelosti:

„Cijenjeni članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, dragi suborci, poštovani gosti i uzvanici,

 

U ovom danu sjećamo se i iskazujemo posebnu zahvalnost hrvatskim sinovima čija su imena uklesana na ovom spomeniku, ali i čiji su životi ugrađeni u temelje moderne hrvatske države. Iskazujem im zahvalnost u ime Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, kao i u svoje osobno ime.

Osobitu zahvalnost dugujemo i njihovim obiteljima: udovicama, djeci, roditeljima – kojima njihovi najmiliji sigurno nedostaju najviše.

Iako je od 3. travnja 1992. godine prošlo 23 godine, danas ovdje svjedočimo da se Valpovština i danas živo sjeća najkrvavijeg ratnog dana Domovinskog rata u kojem je u akciji 107. brigade Hrvatske vojske i pokušaju oslobađanja okupirane Baranje, poginulo 15 hrabrih pripadnika brigade, a 85 ranjeno. Nemoguće je napisati povijest Domovinskoga rata bez te akcije, a u nama će imena poginulih branitelja ostati duboko urezana i biti mjerom za napredak domovine. Njihova nesebičnost, pretočena u ljubav prema bližnjima, pravednost i zajedništvo stupovi su na kojima je jedino moguće graditi Hrvatsku, oslanjajući se na vrijednosti izgrađene tijekom Domovinskoga rata, koje nikada ne smiju biti dovedene u pitanje.

 

Simbolika današnjeg dana, Velikog petka i godišnjica akcije Baranja u mnogome se preklapaju. Okupljeni pred spomenikom razmišljamo o smrti i uskrsnuću, očajanju i nadi, hrabrosti, oproštenju, svemogućnosti Boga i slabosti čovjeka.

Uistinu, vjerujem da su imena ovih ljudi koji su svojim životom svjedočili ljubav prema bližnjemu upisana u Božji dlan i da žive sretnu vječnost.
Oni nisu u svojim rukama držali političke manifeste osvajačkog nadahnuća, kao njihovi neprijatelji, već su branili Domovinu noseći oko vrata krunicu, koju su iz dana u dan molili, pa i oni koji je do tada nisu poznavali.

Moleći za poginule hrvatske branitelje, molimo da njihova žrtva ne bude bez odjeka u Hrvatskoj nakon rata; upravo sada kada se izgrađuje društvo koje treba učvrstiti svoje korijene. Stoga danas u Hrvatskoj ne bismo smjeli poduprijeti ništa što nije na dobro čovjeka i hrvatske Domovine.

Osjećam potrebu zahvaliti i organizatoru, koordinaciji udruga iz Domovinskog rata Valpovštine, na svemu što čine kako bi se očuvale vrijednosti zajedništva nastale u danima obrane i stvaranja samostalne Republike Hrvatske.

 

Kao jedan od vas dat ću sve od sebe da u Hrvatskoj hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji žive dostojanstveno i uživaju plodove svog doprinosa stvaranju samostalne i suverene domovine istinskim domoljubljem. Zato danas otvorimo novu stranicu zajedništva za bolju budućnost, jer to dugujemo Damiru, Darku, Pavi , Marku, Tihomiru, Miroslavu, Kruni, Mirku, Zlatku, Slavku, Đenetu, Mariju, Josipu, Marinu, Branku i Željku, koji su položili svoje živote za našu slobodu.

 

Hvala im, hvala i svima vama koji ste došli uveličati ovaj dan sjećanja na naše poginule suborce. Dopustite mi na kraju svima vama i vašim obiteljima zaželjeti u ime Predsjednice Republike i osobno sretan Uskrs.”

 

Izvor tekst/foto; http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/akcija-baranja-1992-2015/88509/

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.