Novosti

Obilježena 26. obljetnica HRZ i PZO-a

12. prosinca u vojarni “Pukovnik Mario Živković” na Plesu svečano je obilježena 26. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Svečanost je započela svetom misom za poginule pripadnike HRZ i PZO-a iz Domovinskog rata, koju je predvodio monsinjor Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj. Nakon mise, odvijao se obred primopredaje stijega i dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a. Tako je novoizabrani brigadni general Mate Mikić zamijenio dosadašnjeg zapovjednika, generala bojnika Miroslava Kovača.

Obilježavanju obljetnice prisustvovali su Predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ali i mnogi drugi uzvanici.

General Šundov podsjetio je prisutne na nastanak HRZ-a:

Zrakoplovstvo smo stvarali gotovo iz ničega, u poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružane sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani Domovinskog rata, kada su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema Domovini.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i novi zapovjednik Mate Mikić:

Postati zapovjednikom jedne grane OS RH i biti promaknut u čin brigadnog generala Hrvatskog zrakoplovstva izuzetna je čast, ali i veliki izazov i odgovornost.

Prilikom ove svečanosti, dodijeljena su i promaknuća, pohvale te nagrade pripadnicima HRZ i PZO-a. U viši čin vrhovna zapovjednica OS RH i Predsjednica promaknula je 17 časnika, a načelnik GS OS RH promaknuo je 15 dočasnika i 7 vojnika.

Na kraju obilježavanja obljetnice, ministar Krstičević i general Šundov obišli su taktičko-tehnički zbor Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH.

Tekst/foto: MORH (M. Čobanović)

 

O autoru

Ines Herceg