Novosti

Međudržavna suradnja u traženju nestalih osoba

Od 6. do 8. prosinca 2017. godine u Beogradu su se održali radni sastanci i konferencija posvećeni traženju nestalih osoba.

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavljalo je izaslanstvo na čelu s predsjednikom Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te čelnikom Uprave za zatočene i nestale, pomoćnikom ministra branitelja Stjepanom Sučićem. Ovom su se prilikom predstavnici Ministarstva susreli s veleposlanikom Republike Hrvatske u Beogradu Gordanom Bakotom.

Također je održan radni sastanak izaslanstva Ministarstva s koordinatoricom UNDP-ovog projekta „Jačanje međudržavne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i traganju za nestalim osobama“, čiji je cilj suradnja zemalja iz okružja u procesuiranju ratnih zločina te ostvarivanje suradnje u pronalaženju dokumentacije iz predmeta ratnih zločina, koja bi se mogla koristiti u postupcima traženja nestalih.

Predstavnica UNDP-a informirala je hrvatsku stranu o projektnim aktivnostima poduzetim nakon zadnjeg sastanka održanog u travnju u Budvi te najavila održavanje plenarnog sastanka u siječnju 2018. godine. Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja izvijestili su o poduzetim aktivnostima veznim uz uspostavu pravnog okvira u bilateralnim odnosima sa susjednim državama.

U organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) održan je sastanak na kojem je predstavljena radna verzija aplikacije za Bazu podataka otvorenih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanog sukoba u bivšoj Jugoslaviji.
Uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, prezentaciji su nazočili i čelnici nadležnih tijela za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, dok su Srbiju predstavljali službenici Komisije za nestale osobe.

Sama inicijativa za pripremu zajedničkog popisa nestalih datira iz 2012. godine, pri čemu je jedan od ciljeva uspostave zajedničkog popisa nestalih bio otklanjanje preklapanja u evidencijama nestalih u više zemalja te utvrđivanje i praćenje stvarnoga stanja nestalih osoba.

Sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u ovom Projektu potpisan je 31. siječnja 2017. u Sarajevu, nakon potpore Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, dok je zadnja Projektu pristupila Republika Srbija u listopadu ove godine, čime su stvoreni uvjeti za njegovu implementaciju.

Izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja treći dan boravka sudjelovalo je na konferenciji posvećenoj stanju u procesu ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, koju je organizirala Regionalna koordinacija udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije.

Na konferenciji su, uz predstavnike udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše države, bili predstavnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije, predstavnici državnih tužiteljstava, znanstveno-medicinskih ustanova koje sudjeluju u identifikacijama, predstavnici međunarodnih organizacija – ICMP, ICRC, nacionalnih društava Crvenoga križa te drugih tijela uključenih u rješavanje sudbine nestalih osoba.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić predstavio je aktivnosti nadležnih tijela Republike Hrvatske, njihove rezultate i ključne prepreke, istaknuvši posebno problem izostanka suradnje Republike Srbije:

Usprkos svim naporima, Republika Hrvatska danas još uvijek traga za 1.950 nestalih državljana/građana te je ključ svakog značajnijeg napretka razmjena informacija kroz bilateralnu suradnju s državama koje raspolažu navedenim saznanjima, u konkretnom slučaju suradnja Republike Srbije.

I sudionici iz Bosne i Hercegovine te Kosova složili su se kako je najveći problem izostanak suradnje Srbije.
S ciljem povećanja djelotvornosti i učinkovitosti procesa traženja, Regionalna koordinacija donijela je zaključke koje će uputiti svim mjerodavnim čimbenicima u procesu traženja.

Tekst/foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg