Kultura Novosti

Knjiga: Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka

Uoči obilježavanja obljetnica u kojima se prisjećamo žrtava u Vukovaru i Škabrnji, izdana je knjiga “Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka” autora Ive Lučića.

Knjiga se temelji na 280 izvora iz literature, a prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku. Izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, naglašavajući kako su knjigu odlučili izdati da se sačuva istina te da se hrvatskom narodu u trajno nasljeđe ostavi ovo velebno djelo kao spomen na vukovarske žrtve.

Urednik knjige Ante Zvonimir Golem rekao je da je knjiga lako čitljiva, ističući pritom da je autor uspio dati odgovore na određena pitanja – Vukovar i vukovarska bolnica nisu slučaj trenutka Domovinskog rata, već su nastali kao posljedica povijesnih događanja.

Htio sam ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli. – rekao je autor knjige, dr. sc. Ivo Lučić.

Promocija ove knjige održat će se u Kristalnoj dvorani hotela Westin, gdje će uz autora knjigu predstaviti i prof. dr. sc. Andrija Hebrang, mr. sc. Vesna Bosanac, prof. dr. sc. Darko Vitek te doc. dr. sc. Nino Raspudić.

Promociju organiziraju Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest 14. studenog u 18:00. U HRT-ovu prilogu možete poslušati autora i inicijatora izdavanja knjige kako govore o tome zašto je Vukovarska bolnica bila svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka.

Izvor foto/tekst: HRT magazin

O autoru

Ines Herceg