Dobro je znati Izdvojeno

Izraelske obrambene snage – ustrojstvo i postrojbe

Kada je riječ o vojskama, po svojoj strukturi, utreniranosti i borbenom iskustvu pozornost često izaziva izraelska vojska.  Pod punim nazivom Izraelske obrambene snage, izraelska vojska je u međunarodnoj, odnosno engleskoj verziji imena poznata kao Israeli Defence Forces  (IDF), a često se naziva hebrejskom skraćenicom Tzahal (hebrejski: צה”ל).

Izraelska vojska osnovana je 1948. kad i izraelska država. Od tada do danas kao cilj svoga djelovanja navodi obranu postojanja, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Izraela, zaštitu izraelskog stanovništva i borbu protiv svih oblika terorizma koji ugrožavaju svakodnevni život u Izraelu.   Za vrijeme i pod nadzorom ministra obrane Davida Ben-Goriona provedeni su svi nužni praktični koraci uspostavljanja državne vojske. Prvi  vojnici IDF-a bili su ročnici paravojne organizacije Haganah.

Političke prilike, nemirno okruženje, složeni odnosi  i nepriznavanje izraelske državnosti od  jednog broja susjednih i bliskih država uzrokovalo je brojne povode i nužnost čestog djelovanja. Današnji sukobi i opasnosti od sukoba Izraelu stalno prijete od Hezbollaha Irana i Sirije.

Izraelske obrambene snage djeluju kroz tri zapovjedništva (Sjeverno zapovjedništvo, Južno zapovjedništvo i Središnje zapovjedništvo). Izrael ima oko 3 milijuna ukupnog ljudstva dostupnog za borbu, a oko 615 000 vojnog osoblja, od čega 170 000 aktivnog osoblja i 445 000 rezervnog osoblja. . Približno je 133 000 aktivnih vojnika u kopnenim, 34 000 u zračnim i 9.500 u mornaričkim snagama IDF-a.

Izraelske obrambene snage čine kopnene snage, zračne i svemirske snage i pomorske snage, odnosno Izraelska ratna mornarica. Kopnene snage sastavljene su od pješačkog i padobranskog korpusa, oklopnog korpusa, artiljerijskog korpusa, borbeno-inženjerskog korpusa  i terenskog obavještajnog korpusa.

Pješački i padobranski korpus obuhvaća pet brigada – Padobransku, Golani, Givati, Nahal i Kfir brigadu. Svaka jedinica ovoga korpusa ima svoju specifičnu obuku i svoje kriterije regrutiranja. Nakon osnovne obuke i položenog ispita (marš beretki) vojnici nastavljaju s naprednom obukom koja traje četiri mjeseca. Obuka podrazumijeva širok spektar vještina, od pružanja prve pomoći, krav mage, upoznavanja osnovnih načela i vrijednosti IDF-a do tehnika dnevne i noćne borbe i preživljavanja na terenu. Oružje ovog korpusa – M4, Micro-Tavor i M4 (kratka cijev).

Regruti oklopnog korpusa prolaze obuku od osam mjeseci, a oni koji se istaknu svojim vještinama idu u vojnu bazu Shizafon na dodatnu četveromjesečnu obuku za zapovjednika tenka. Danas ovaj korpus ima tri brigade: u  Sjevernom zapovjedništvu su to 7. i 188. brigada, a u Južnom zapovjedništvu 401. brigada. Tenkovi Merkava Mark IV. glavno su oružje 7. i 401. brigade, a Merkava Mark III. 188, brigade.

Artiljerijski korpus osnovan je 1948. i sudjelovao je u svim IDF-ovim operacijama. On obuhvaća danas 282. i 215. diviziju.

Borbeno-inženjerskI korpus  osnovan je 1947. i također je sudjelovao u svim IDF-ovim operacijama. Sastoji se od četiri bataljuna: Asaf je najstariji; Machats je osnovan nakon Jomkipurskog rata; Lahav je osnovan 1993. da ojača ovaj korpus u sukobu s Libanonom; Yahalom je elitni bataljun.

Terenski obavještajni korpus djeluje od 2000. godine. Zbog sve veće potrebe za obavještajnom djelatnošću, ovaj se korpus stalno širi. Kroz osnovnu se obuku uči kako locirati neprijatelja i pomoći u njegovom savladavanju, a da se pritom ne otkrije. S tim ciljem vojnici prolaze naprednu obuku na području kamuflaže i navigacije. Mogu nastaviti s obukom za zapovjednike i oficire u vojnoj školi u Sayarimu u Negevu. Pet je bataljuna ovoga korpusa. Shahaf i Ait su pod Sjevernim zapovjedništvom: Shahaf djeluje na libanonskoj, a Ait na  sirijskoj granici. Pod Južnim zapovjedništvom su bataljuni Nesher i Eitam. Eitam je smješten na granici s Egiptom, a Nesher na granici s Egiptom i Gazom. Bataljun Nitzan pripada Središnjem zapovjedništvu i djeluje na području Judeje i Samarije te na Jordanskoj granici.

ZRAČNE SNAGE

Izraelske zračne sile ili međunarodno poznatim nazivom Israeli Air Force (IAF) često se spominje kao jedna od najsnažnijih zračnih vojnih sila na svijetu. U njoj je aktivna trećina ukupnog ljudstva IDF-a, i kroz cijelu povijest ratovanja IDF-a je odigrala važnu ulogu u izraelskim pobjedama i postizanju strateške prednosti.  Posebno je hvaljen pilotski kadar IAF-a, kao jedan među boljima u svijetu. Dvaput godišnje IAF-ova elitna akademija predstavi probranu skupinu pilota. Oni se natječu s tisućama drugih kandidata i prolaze trogodišnju obuku kako bi postali pilotima. Pripadnici zračnog korpusa nose bež uniforme i zelene beretke.

POMORSKE SNAGE

Izraelska ratna mornarica počela se razvijati od 1948. godine kada su pod zapovjedništvom kapetana Gershona Zaka regrutirani pomorci, ribari, lučki radnici, obalni stanovnici. dobrovoljci iz britanske mornarice itd. kao prvi izraelski marinci. Izraelska mornarica (eng. Israeli Navy – IN) može izdvojiti svoje glavne strukturne jedinice: jedinica rutinskog osiguranja (Palgot Habatash) čuva morsku granicu Izraela; raketni čamci (Shayetet 3) djeluju u ratnim sukobima na moru i podržavaju kopnene snage u sukobima na tlu; podmornice (Sheyetet 7) su, osim u samim borbama, aktivne i u raznim operacijama špijunaže; specijalne mornaričke snage (Sheyetet 13) jedna je od najistaknutijih jedinica u IDF-u sa stalnom bazom u Atlitu, a podrazumijeva skupinu pomorskih komandosa koji su angažirani na moru, kopnu i u zraku; jedinica mornaričke kontrole kroz zapovjedne, komunikacijske, elektronske i ljudske resurse odgovara za sve vojne vježbe i mornaričke operacije.

SPECIJALNE SNAGE

Za izuzetnost izraelske vojske od posebne su važnosti specijalne snage. Već je spomenuta mornarička Shayetet 13 jedinica. Obuka za njene pripadnike između ostalog uključuije pješačku borbu, operativno padobranstvo i metode pomorskih napada. Za morsko okruženje vezana je i jedinica za podmorsko djelovanje, odnosno podmorske bitke i postavljanje raznih podmorskih tehnoloških sredstava. Obuka za ovu jedinicu traje oko godinu dana, obuhvaća stilove ronjenja, tehnika obavljanja podmorskih misija, upravljanja podmornicom i podmorskim oružjem te zajedničkim treningom sa stranim flotama. To je jedinica za muškarce i žene. Saxeret Matkal je terensko-obavještajna specijalna jedinica koja je često aktivna izvan izraelskih granica, bilo u operacijama skupljanja informacija bilo u protuterorističkim operacijama i slično.  Brigada komandosa sastoji se od više specijaliziranih jedinica. Jedinica Oketz (Ubod) specijalizirane je za suradnju s obučenim psima u operacijama spašavanja, potrage i drugih specijalnih zadataka. Jedinica 669 elitna je jedinica zračnih snaga usmjerena na potragu i spašavanje nestalih vojnika i civila; Shaldag jedinica (naziv je navodno takav zbog sličnosti s istoimenom pticom vodomar) je također elitna jedinica pod zapovjedništvom IAF-a čije su operacije većinom strogo povjerljive, Na kopnu, rezervna jedinica specijalizirana za borbu u snježnim uvjetima i po niskim temperaturama. U svom radu koriste posebnu opremu za transport i navigaciju, a obuka je specifična u tom smislu da više naglašava tehnike preživljavanja na nepristupačnom terenu i nepovoljnim prirodnim uvjetima. Yahalom jedinica je specijalna jedinica borbeno-inženjerskog korpusa i nadležna je za rukovanje opasnim eksplozivom i oružjem. Sudjeluje u IDF-ovim operacijama pri svladavanju kopnenih i morskih prepreka i operacija koje podrazumijevaju operacije u podzemlju i skrivenim neprijateljskim tunelima i slično. Skylark i Moran jedinice djeluju kao dio artiljerijskog korpusa, a u njima podjednako sudjeluju i žene i muškarci. Moran jedinica većinom izvodi strogo povjerljive operacije. Ova elitna jedinica služi se vrhunskim oružjem, Tamuz raketama, kojim precizno gađa mete i može uništiti tenkove udaljene oko 20 kilometara. Skylarh jedinica vezana je za upravljanje bespilotnim letjelicama koje su ili kontrolirane iz udaljenih lokacija (čak tisućama kilometara daleko) ili samostalne lete prema unaprijed programiranim programima leta. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji kojom letjelice prikupljaju informacije i prenose ih iznimnom brzinom vojnicima na tlu, ova je jedinica uključena u gotovo sve velike operacije IDF-a, a uz to sudjeluje u mnogobrojnim i raznovrsnim rutinskim aktivnostima kao što su transport, potrage, akcije spašavanja i slično.

VOJNA INDUSTRIJA

Vojnu industriju Izraela čini oko 700 tvrtki koje su odgovorne za široki spektar vojnog oružja, odnosno tehnologije u rasponu od pješačkog oružja i oklopnog oružja, preko navođenih sredstava, borbenih aviona, bespilotnih letjelica (najpoznatije su Skylark letjelice), satelita i senzora sve do zapovjednih, kontrolnih, komunikacijskih i računalnih sustava. Jedan od poznatih radio komunikacijskih sustava E-LYNX ističe se svojim izvedbenim mogućnostima, među kojima je siguran prijenos slike i podataka među najvažnijim. Zapovjedno-informacijski sustav C2I izuzetno je sredstvo za praćenja vlastitih snaga u realnom vremenu. Sustav putem trodimenzionalnih slika terena i urbanih sredina omogućuju zapovjednicima izuzetan pregled položaja svojih vojnika i prepreka ili pogodnosti koje im predstoje na terenu, pa je tako omogućeno i učinkovito planiranje daljnjih kretanja. Osim takvih, proizvode se i prijenosni zapovjedni sustavi koji su manje verzije većih sustava, a namijenjeni su zapovjednicima vodova ili desetina.

Za zračne vojne snage u izraelskoj vojnoj tehnologiji također postoje brojne tehnološke zanimljivosti. Među njima su sustavi prikaznika. Na primjer, F-16 Barak i Brakeet koriste DASH program prikaznika na vizirima pilotskih kaciga. Novija inačica DASH-a, TARGO, namijenjena je za lovce. Kada se spominju lovci, ne smije se propustiti spomenuti F-35 Lightning II koji je specifičan jer u kokpitu prikaznik na kacigi preuzima sve funkcije HUD-a. Prikaznici unutar kabine, kakve npr. koristi F-35, putem ekrana pilotu omogućuju izbor potrebnih informacija. Izraelsko ratno zrakoplovstvo jedno je od najvećih na svijetu i tehnološki najnaprednijih. Ima oko 600 letjelica među kojima je veliki broj borbenih zrakoplova F-15, F-16 i F-35. F-35 smatra se najrazvijenijim borbenim zrakoplovom u svijetu. Izrael je i jedna od zemalja zaslužnih za razvoj bespilotnih letjelica.

Kopnene snage raspolažu s 2760 tenkova (Merkava)  6541 oklopnih borbenih vozila, oko 650 samovoznih haubica,  vučnom artiljerijom (300) i 150 raketnih lansera .

Izraelska proturaketna obrana jedna je od komponenti koje izraelsku vojsku čine jednom od najzapaženijih u svijetu. Sastoji se od višeslojne proturaketne obrane, sustava Strijela (Arrow), Željezne kupole (Iron Dome), Željezne zrake (Iron Beam), Davidove pračke (David’s Sling) i raketa Barak 8.

Izraelska ratna mornarica osim raketnih topovnjača ima 4 korvete, 6 podmornica klase Dupin i 45 ophodnih brodova.

Jedna od najvažnijih stvari vezanih za oružanje IDF-a bila je pretpostavka da  od 1967. ima operativnu sposobnost nuklearnog naoružanja s između 80 i 400 nuklearnih bojnih glava i sustavima isporuke koji tvore tzv. nuklearnu trijadu.

 

FOTO: Wikimedia

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  1. Israel Defense Forces;
    https://www.idf.il/en/
  2. Vojna povijest; Koja je tajna dominacije Izraelskog ratnog zrakoplovstva?; 2016;  https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/koja-je-tajna-dominacije-izraelskog-ratnog-zrakoplovstva-1101737
  3. Israel Ministry of Foreign Affairs; The State: Israel Defense Forces;  https://mfa.gov.il/mfa/aboutisrael/state/pages/the%20state-%20israel%20defense%20forces%20-idf-.aspx
  4. Encyclopaedia Britannica; Israel Defense Froces; Military Organization, Israel;  https://www.britannica.com/topic/Israel-Defense-Forces

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.