Novosti

Hrvatsku javnost ne zanima što se zapravo događalo na tribinama utakmice Srbije i Albanije?

zastavasrbija albanija

Nevjerojatno zvuči, premda je istinito, da su hrvatski mediji ignorirali podmuklo skandiranje srpskih navijača.

Promatrajući reakcije hrvatskih medija vezanih uz nogometnu utakmicu Srbije i Albanije, dobiva se dojam prividne neutralnosti. Ovakav stav djeluje iznenađujuće ako se uzme u obzir da je riječ o utakmici koja je podigla ogromne tenzije.

Nevjerojatno zvuči, premda je istinito, da su hrvatski mediji ignorirali podmuklo skandiranje srpskih navijača. Većinu medija okupirala je priča vezana uz zastavu, tučnjavu navijača i albanske provokacije. Ovakav način izvještavanja može se smatrati, najblaže rečeno, čudnim, ako se uzme u obzir kako su riječi izgovorene sa srpske strane izravno vezane uz Hrvatsku. Naime, nije riječ samo o eksplicitno iznesenom srpskom šovinizmu, inače prisutnom na svakoj utakmici bilo kojeg športskog sadržaja između srpskih i hrvatskih momčadi, nego o spominjanju Hrvata kao naroda u negativnom kontekstu.

Riječi Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji, ubij Hrvata da Šiptar nema brata teško se mogu smatrati primjerenim za športsko natjecanje, a pogotovo u slučaju kada ih izgovaraju čitave tribine, a ne tek skupina ekscentričnih i nevažnih pojedinaca. Ove riječi imaju dodatnu težinu ako se prisjetimo činjenice da su u prvim redovima velikosrpske agresije na sve „susjedne“ zemlje bili upravo pripadnici srpskih navijačkih skupina.

U skladu s tim, tužno je, ali i sramotno što iz redova vodećih hrvatskih političkih krugova nitko nije reagirao. Srpski politički predstavnici (Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i ostali) neće poslati poruku poruku isprike (kao što su naši dužnosnici poslali uz poznatu Šimunićevu epizodu), dok se, s druge strane, hrvatski predsjednik, Ivo Josipović nije se udostojio poslati ni poruku mira, uzajamne tolerancije i poštivanja (kao što se moglo očekivati, s obzirom na nadolazeće izbore). O traženju kazne je besmisleno i raspravljati jer se ni to neće dogoditi. U slučaj Joea Šimunića stvari su bile bitno drugačije. Šimunić je dobio 10 utakmica neigranja za reprezentaciju te kaznu od 30 000 švicarskih franaka, dok kazne nije mimoišla ni HNS. Ne treba podsjećati da su hrvatski portali bili glasni i zgroženi tom Šimunićevom činu i da su sami političari zapravo potencirali kaznu.

U tom kontekstu, dodatno otužno zvuče Josipovićeve riječi koje je uputio javnosti prije utakmice Hrvatske i Azerbajdžana. Podsjetimo, Josipović je izjavio slijedeće: Odlaskom na utakmicu visokog rizika na kojima vidimo poruke nacionalizma, rasizma i razne druge izgrede, poslao bih krivu poruku. Isto je i s odlaskom na neke druge susrete u organizaciji onih koji rade netrasparetno, pa i na lokalnoj razini upravljanja i financiranja. Mislim da bi svojim odlaskom poslao krivu poruku. Ne želim sebe, a što je važnije, ni Republiku Hrvatsku dovesti u situaciju da podržava ono što nažalost vrlo često viđamo na stadionima.

Na ovu izjavu može se postaviti pregršt pitanja i komentara, o samom nacionalizmu s trbina, usporedbi s ponašanjem navijača, ali i o nekomentiranju samog predsjednika kada se dogodi zaprepaštajuće skandiranje srpskih navijača ili nereagiranju paljenju hrvatske zastave u Beogradu, nedavnom uništavanju autobusa GNK Dinama od strane djelatnika vukovarske policije…

Naboja i nacionalizma će uvijek biti na trbinama, no ako sve prođe mirno, kao što je bio slučaj na utakmici u Osijeku s Azerbajdžanom nema razloga za nedolaskom samog predsjednika. Čak i ako se zanemari odnos dvostrukih kriterija prema hrvatskim i srpskim navijačima, Josipovićev stav je sam po sebi skandalozan, jer iz njega proizlazi kako ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne bi trebala prisustvovati utakmicama njemačke nogometne reprezentacije, a još manje se na njima, zajedno s drugim, „običnim“ navijačima, dobro osjećati i javno veseliti.

Još jednom nakon ovog svega se trebamo zapitati da li su doista u pitanju hrvatski portali i hrvatske novine od kojih dobivamo informacije i vijesti ili je ipak samo riječ o „medijima u Hrvatskoj“.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.