Izdvojeno Komentari

Glavni Titov obajveštajac otkrio – Srbi u Hrvatskoj “SAO Krajinu” htjeli su puno prije dolaska Hrvatske demokratske zajednice

U suradnji s povjesničarom Andrejom Baderom, glavni Titov savjetnik za sigurnost – Ivan Mišković, izdao je novu knjigu „Iz tajnog Arhiva”, kao nastavak prošlogodišnje „General iz Premanture”. Knjiga obiluje podacima, tajnim zabilješkama i dokumentima o JNA, SFRJ, Hrvatskoj i mnogim stranim akterima koji su djelovali na prostorima bivše Jugoslavije. 

Djelo „General iz Premanture” pokriva život i djelovanje Miškovića u razdoblju do 1963. godine. Istrijanin Ivan Mišković (100), zvani Brk, rođen je 1920. godine u Premanturi, no pred talijanskim fašistima cijela obitelj je preselila u Slavonski Brod u Kraljevini SHS. Naime, nakon Prvog svjetskog rata, talijanski fašisti odlučili su denacionalizirati hrvatsku demografsku sliku, naseljavajući svoje građane i protjerivajući Hrvate, s ciljem prikazivanja da je Premantura, potom i Istra, talijanska. Mišković ovim navodima osporava tvrdnje trenutno prisutne historigrafije prema kojoj je progon Hrvata iz Istre počeo 1923. godine dolaskom Mussolinija i njegovih pristaša na vlast. Dakle, Mišković ističe da je agresivni talijanski nacionalizam počeo još 1919. godine. 

Iz tih negativnih iskustava Mišković odlučuje posvetiti svoj život borbi protiv fašizma te već kao tinejdžer postaje članom Saveza komunističke omladine (SKOJ) i Komunističke partije Jugoslavije. Tijekom Drugog svjetskog rata istaknuo se svojim djelovanjem u partizanskim redovima te je na kraju rata postao jednim od glavnih oficira Kontraobavještajne službe (KOS) u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA), a u godini 1963. imenovan je načelnikom KOS-a. Upoznavanje Josipom Brozom Titom opisuje:

Tita sam prvi put izravno upoznao 1949. kada je pozvao sve načelnike sigurnosnih službi na jedan ručak. Tada sam prvi put doživio Tita kao običnog čovjeka koji je stajao na čelu jednog pokreta. Prvi put sam ga vidio u Mariboru u svibnju 1945., ali tada nisam razgovarao s njim niti sam se upoznao. 

Druga knjiga, „Iz tajnog Arhiva”, izdana ove godine, nadovezuje se na prethodno djelo i predstavlja razdoblje Miškovićevog političko – vojnog djelovanja od 1966. – 2014. godine. Titovo povjerenje zadobio je kada je bio na čelu vojno – tehničke komisije na kojoj je bilo zaduženje utvrditi tko prisluškuje predsjednika SFRJ Tita. Nakon prikupljanja i analize dokaza, 1966. godine otkriveno je da iza prisluškivanja stoji potpredsjednik Jugoslavije Aleksandar Ranković za kojeg Mišković kaže: 

Ranković je objektivno bio nositelj jedne unitarističke politike koja je bila suprotna određenim procesima koji su se odvijali tada u Jugoslaviji i završio je tako kako je završio. Tito je tada krenuo prema decentralizaciji Jugoslavije, a prosrpskom krugu oko Rankovića to nije odgovaralo.

Istragom su pronađena četiri mikrofona koja su ozvučivala Titov kabinet, a telefon iz spavaće sobe Jovanke Broz mogao se prisluškivati s centrale SSUP.  Posljedično, Ranković je politički likvidiran, a Mišković biva od 1971. prvi, jedini i posljednji Titov savjetnik za sigurnost. Stoga, u knjizi iznose se originalni dokumenti interne komunikacije između Miškovića i Tita vezane uz djelovanje tadašnje Službe državne bezbednosti, odnosno Miškovićeva dnevna i tjedna izvješća predsjedniku SFRJ objavljena u cijelosti i bez cenzure. Prenesen je i sukob Miškovića i Jovanke Broz (koja je na Brka gledala kao najvećeg hrvatskog nacionalista) zbog kojeg Mišković biva smijenjen s dužnosti i odlazi na višegodišnje bolovanje. Međutim, par godina nakon što se Tito razišao s Jovankom vraća se na funkciju osobe od Titovog najvećeg povjerenja te nastavlja djelovati u političkim aferama bivše Jugoslavije sve do Titove smrti. 

Tako se u posljednjem dijelu knjige prenosi stenogram sa sastanka predsjednika svih ondašnjih republika i samog Tita 18. svibnja 1971., a jedan od zanimljivih iznesenih podataka jest da je general JNA Rade Bulat još tada bio začetnik ideje o SAO Krajini. Ovime se osporavaju navodi da su se homocilni Srbi pobunili nakon uspostave hrvatske vlasti 90-ih u Zagrebu s Tuđmanom na čelu:

Reč je ovde o jednom dosta uglednom generalu. On je još aktivni general ali je član CK SKH. Reč je o Radi Bulatu, koji je također, možemo to dokumentovati, pao na pozicije, čak i kontakte s bivšim IB – ovcima, konretno s Božom Rkmanom, nekadašnjim sekretarom do 1948. u Karlovcu, bio na Golom otoku, ovaj s Čanicom Opačićem. Reč je da je od kritike politike X. sednice otišao na direktnu poziciju koja s tom kritikom više nema niša zajedničko. Reč je ilegalnom radu, tajnom djelovanju, o petljanju u našu komandu. 5.  armije, i to na jedan nedozvoljeni način, o povezivanju s određenim krugovima u Beogradu. Tu su prisutni Rusi preko nekog Cvetkovića, kojega Rusi plaćaju svojim parama kao dopisnika APN – a, još nije bio ni u vojsci i preko brata jednog drugoga generala. Oni su na tom dogovoru cenili situaciju u Lici, Kordunu i Baniji, diskutovali o autonomnoj pokrajini Lika, Kordun i Banija. Cenili situaciju o tome da u Vrgin Mostu imaju predsednika opštine, da moraju prisiliti predsednika opštine Vojnić i Slunj. Metoda sličana onoj nacionalističkoj grupaciji, trebamo se boriti za svakog čoveka i neposredno kontaktirati ljude.

Kroz knjigu „Iz tajnog Arhiva” protežu se mnoge interesantne teme naše povijesti, poput privrednog kriminala u jugoslavenskim poduzećima, hrvatskog proljeća, djelovanju stranih tajnih službi na ovim prostorima, generalu Tuđmanu, Kosovu kao strateškom interesu Amerike i drugo. Primjerice, u jednom od izvješća stoji: 

DB otkrila da postoji 21 tajni agent u Jugoslaviji, od toga su tri dvojnici koji dobijaju stalnu mesečnu platu od Amerikanaca, 566 dolara mesečno a za svaki izvještaj 2000-3000…. Talijanski obavještajni pukovnik Tabain o Jugoslaviji je naglasio da je napravljena geografska karta na kojoj je, njegovim rečima, skrojena sudbina Jugoslavije, a po sporazumu između Sovjetskog Saveza i Amerike. Tabain je naglasio da po tom planu proizlazi: ostvarenje Vilsonove linije, samostalna Slovenija koja već odavno očekuje povoljnu situaciju da se odcepi od Jugoslavije i Samostalna Hrvatska koja teži da bude samostalna čim situacija bude dozvoljavala, na jedan ili na drugi način

General Mišković i povjesničar Bader prije 16 godina odlučili su zajedničkim radom prikazati događanja na prostorima bivše Jugoslavije koji su prethodili Domovinskom ratu i hrvatskoj samostalnosti. Mišković ističe: 

Objavljujući originalna dokumenta u ovoj knjizi ja sam se na neki način stavio u front onih snaga koje žele da se istina u svemu govori, da se ne prešućuje ono što je bilo. Jer ono što je bilo je bilo, da li je bilo dobro ili loše… 

Autor zaključuje kako je bilo spletki i tajni no i dobrih namjera pojedinaca, bilo sa svih strana bivše Jugoslavije te da su težnje ekstremnih nacionalista i separatista, ukorijenjene još iz doba nakon Prvog svjetskog rata, srozale sliku povijesti devedesetih.

Osim interesa određenih grupacija na prostorima bivše SFRJ, važno je istaknuti strateške interesa Rusa, Amerikanaca, Izraelaca, Talijana i dr. vanjskih faktora koji su svojim uplitanjem također utjecali na političku situaciju onoga doba. Događaji koji su prethodili osnutku neovisne i samostalne Republike Hrvatske ključno je revizionirati kako bi se prikazala cjelokupna istina jer je to jedini način za prihvaćanje povijesti kakva god da ona jest i odgovorno okretanje prema budućnosti. 

NASLOVNA FOTO – Nacional

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvori:

Bilas, B. (2019.) „U rukama sam držao naredbu Ante Pavelića o nastavku borbi i nakon službenog završetka 2. svjetskog rata”, Nacional.hr, datum objave: 2. lipnja 2019., https://www.nacional.hr/u-rukama-sam-drzao-naredbu-ante-pavelica-o-nastavku-borbi-i-nakon-sluzbenog-zavrsetka-2-svjetskog-rata/

 

Merdanović, H. (2020.) „Druže Tito, Krleža se slomio. Radi za strane službe…”, Express, datum izdanja; 11. rujna 2020., br. 530 (11): 37 – 42. 

 

Merdanović, H. (2020.) „Posljednjih 25 godina slušamo kako su se Tuđman i Milošević dogovorili. Kako je Krajina jednostavna reakcija na hrvatsku uspostavu vlasti u Zagrebu, no iz ovog dokumenta vidi se da je general JNA Rade Bulat osmislio SAO Krajinu ‘70ih. To je istina. Sve ovo ostalo što smo slušali su zlonamjerne špekulacije”, Express, datum izdanja: 4. rujna 2020., br. 529 (11): 18–21. 

O autoru

Žana Jukić

Prvostupnica komunikologije. Na Fakultetu hrvatskih studija specijalizirala je odnose s javnošću i medije. Iskustvo je stekla sudjelovanjem na projektima Društva za medijsku i komunikacijsku kulturu i eSTUDENT-a te radeći kao radio voditeljica na ULTRI Split.