Novosti

Branitelji izborili prvu veliku pobjedu od početka prosvjeda: ipak prihvaćeni uvjeti sa Odbora za ratne veterane

ilija

Iako se na prošlom sastanku nije usvojio nijedan prijedlog branitelja u vezi Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakonu o hrvatskim braniteljima, čini se da su se vladajući ipak predomislili.

Danas, 5. prosinca, održan je sastanak saborskog Odbora za ratne veterane na kojemu su, uz zastupnike, sudjelovali i Ilija Vučemilović, Ante Deur, Josip Klemm i Đuro Glogoški.

Iako se na prošlom sastanku nije usvojio nijedan prijedlog branitelja u vezi Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakonu o hrvatskim braniteljima, čini se da su se vladajući ipak predomislili.

Dogovoreno je da se stavlja moritorij u vremenskom periodu od šest mjeseci na Zakon o mirovinskom osiguranju. Podsjetimo, branitelji su tražili da, umjesto 1.1.2015., novi Zakon počne primjenjivati od 1.7.2015. godine kako bi branitelji uspjeli dobiti uvid u Zakon.

Osim ovoga, dogovoreno je da se iz javne rasprave povlači prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima te će se formirati radno povjerenstvo za izradu novog prijedloga Zakona u koji će napokon biti uključeni predstavnici braniteljske populacije.

Za uvod u sastanak, predsjednik Sabora Josip Leko je održao govor u kojemu je rekao kako branitelji imaju važnu ulogu u stvaranju Hrvatske i demokratskih počela te kako oni čuvaju vrednote Domovinskog rata, a samim time drži kako se svi ovi zahtjevi trebaju i moraju riješiti na demokratski način. Leko je rekao da se slaže kako bi sva braniteljska prava trebala biti obuhvaćena jednim zakonom, no ne slaže se sa ustavnim zakonom koji se zagovara.

Branitelji su istaknuli kako prihvaćaju ove prijedloge, no kako ne vjeruju u ispunjenje jer na sjednicama nema predstavnika izvršne vlasti, poput premijera Milanovića. Istaknuli su kako žele isprike onih koji su ih medijski blatili s obzirom na nadolazeće božićno vrijeme te kako jedino što žele jest da ih zastupaju oni koji su zbilja tu za njihove probleme te su ponovili da ne odustaju od smjene ministarske trojke.

Ilija Vučemilović je izjavio nakon sjednice:

„Branitelji će i dalje ostati ispred Ministarstva te će i dalje tražiti smjene onih prema kojima su izgubili povjerenje. Današnja odluka Odbora je čisti dokaz da su ti ljudi obmanjivali hrvatsku javnost i saborske zastupnike poručujući im da se ništa u zakonu nije promijenilo. Kako se nije promijenilo ako je Vesna Nađ danas izjavila kako će u zakon vratiti ono što je iz njega maknuto?“

Ante Deur nam je u kratkom komentaru rekao kako se danas pokazalo kako su hrvatski branitelji bili pravi sa svojim zahtjevima na kojima inzistiraju već 2,5 godine, a to se pokazalo i sa izjavom Vesne Nađ koja je govorila o vraćanju nečega što, prema njenim prijašnjim izjavama, nije ni bilo izvađeno iz Zakona.

„Smatram iznimno važnim što je i Leko došao na ovaj sastanak Odbora te potvrdio da su branitelji u pravu po pitanju zahtijevanja u posljednjih 47 dana. Ovakvo stanje u Ministarstvu branitelja je tek zrcalo stanja u Hrvatskoj te se time narušava povjerenje među građanima, ali i demokratski poredak za koji smo se borili.“

Deur se dotaknuo i Milanovićeva posjeta Srbiji, tijekom kojega je izjavio da će se obračunati sa rigidnim desničarima u Hrvatskoj, misleći pritom na hrvatske branitelje.

„Ovaj istup je pokazao kako je i Milanović izjednačio branitelje sa agresorskom i pobijeđenom vojskom, a jedan od razloga prosvjeda je upravo da se stane na kraj ovakvim pokušajima. Već dvije godine branitelji preko Ilije Vučemilovića u Odboru poručuju da se ovo spriječi. S obzirom da se Milanović nijednom u 47 dana nije pojavio u šatoru, smatram da bi i za lijevicu i za desnicu bilo najbolje da on da ostavku.“

Deur je istaknuo kako je uspoređivanje pobjedničke vojske s agresorskom uvreda svim braniteljima te se zapitao kako bi jedan premijer SAD-a ili Izraela reagirao da se to dogodi. Deur je svoj komentar zaključio konstatacijom kako smo članice NATO-a i da bi na to trebali biti ponosni, no i dalje se politika vodi kao da postoji istočni blok.

„Raspravljamo o ratnom zločincu Šešelju vraćajući u politički život političare poput Jadranke Kosor, umjesto da pošaljemo jednu gardijsku bojnu da čuva granicu te tako riješimo problem. Kao članice NATO-a trebamo sami brinuti o svojim granicama.“

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.