Izdvojeno Komentari

Brač na prvu – kako sam se zaljubila u najveći dalmatinski otok

Zahvaljujući popuštanju mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa, ponovno možemo razmišljati o putovanjima. Kao inspiraciju za nadolazeće ljeto, ali i učenje novih zanimljivosti o našoj Domovini istražila sam kutke otoka Brača. Zašto je Brač otok s nekoliko lica i što nikako ne smijete propustiti nađete li se ondje? O poznatim i manje poznatim mjestima više pročitajte u narednim crticama.

Zlatni rat

Na većini reklama iz Hrvatske koje su obišle svijet, nalazi se ovo bolsko čudo kojim majka priroda pokazuje svu svoju raskoš. Iako iz zraka Zlatni rat na fotografijama iz zraka izgleda kao pješčana plaža, on je zapravo šljunčani rt koji se okreće doslovno kako vjetar puše. Moj prvi blagoslov bio je što sam ga posjetila van sezone pa sam ga uspjela doživjeti tako ogromnog i ogoljenog, bez ležaljki, ručnika i turista. Drugi blagoslov pamtit ću do kraja života, a to je što sam ga posjetila pred kraja dana te sam imala priliku doživjeti najčudesnije utapanje sunca u moru ikada. I nakon par godina, još uvijek se ne mogu oteti dojmu beskonačnog spektra boja i velikog sjajnog sunca koji se utapa u otvorenom moru. Ne znam je li zalazak sunca takav svaki dan, ali ako je, doista ne znam kako ta fotografija još uvijek nije obišla svijet.

Vidova gora

Vjerojatno svako mjesto ima nešto što ne smiješ propustiti ako ga posjetiš, a kada govorimo o Braču, to je svakako Vidova gora. Da bi se popeli, možete se poslužiti automobilom ili se ohrabriti na planinarsku avanturu od Bola. I dok za planinarsku stazu ne znam, za put automobilom mogu reći da je prekrasan. Već sama vegetacija najavljuje da dolazimo na čarobno mjesto. Okruženi stijenama, s vrha ćete vidjeti Zlatni rat, morska prostranstva i otok Hvar. Da budem kratka i jasna – Vidova gora obići se mora.

Pustara Blaca

Sve je krenulo u 15. stoljeću kada su poljički glagoljaši pred Turcima su pobjegli na Brač i nastanili spilju u obroncima Vidove gore. Kroz neko vrijeme iz jedne jedine spilje niknuo je cijeli, jedinstveni kompleks u stijeni. Glagoljaši su stoljećima razvijali i nadograđivali svoj samostan, otvorili školu, imali knjižnicu, bavili se pčelarstvom, astronomijom i drugim znanstvenim i poljodjelskim djelatnostima. Bogato izvorno naslijeđe samostana do danas je gotovo potpuno očuvano. Od starih školskih klupa, preko mjehova pa do astronomskih zapisa, sve imate priliku vidjeti, a zahvaljujući divnim domarima nećete morati pogađati što je što i saznat ćete cijelu priču o Pustari. Da bi do nje došli, od određene točke jednostavno morate pješice. Bilo da se odlučite s unutarnje ili morske strane čeka vas šetnja od pola sata. Cijeli put je prekrasan i neobičan i vrijeme će vam zasigurno proletjeti u trenu. Između ostalog, pažnju ti odvlači i vegetacija koja je čas velebitska, čas dalmatinska. Doista nisam znala da ovako nešto postoji i da je moguće igdje u svijetu, a kamoli u Hrvatskoj. Čudo vrijedno školskih udžbenika o kojem treba pričati i ako budete u prilici, svakako ga posjetiti.

Pustara Blaca

Mala mista koja pričaju priče

Na otoku su me posebno oduševila malena, zanimljiva mjestašca, svaki sa svojom pričom. Naravno da ih nisam sve uspjela obići, a vjerujem da jesam da bi se još štošta čuda nauživala. Na samom dolasku potpuno me očaralo savršeno posloženo mjestašce, Ložišća, koje se doima kao slika na platnu vrhunskog umjetnika. Posebna zanimljivost je da je ovdje snimana kultna serija “Malo misto”. I ta činjenica objasnila je sve. Ložišća su pravo, istinsko Malo misto i prilično sam sigurna da svako doba ovdje ima svog pošćara, dotura Luigija, Bepinu i sve ostale legendarne likove oživljene na velikom platnu.

Ložišća

Istraživanjem Hrvatske postala sam svjesna činjenice da su najljepša mjesta Lijepe naše skrivena i tajna. Baš je takvo mjesto Škrip. Ovo mjestašce s tek stotinjak stanovnika krasi unutrašnjost otoka, a na svakom koraku neka nova (a stara) zanimljivost. Kako bi o mjestašcu, ali i o otoku više saznali, svakako morate posjetiti Muzej otoka Brača koji se ovdje nalazi. Organizacija muzeja je odlična i saznat ćete baš sve kako bi što lakše mogli ovaj čudesan otok ukomponirati u jednu cjelinu. S obzirom da se nalazi u sklopu kamenih kućica i zauzima dio prekrasnog Mauzoleja, iako nije jedini razlog za posjet, prizor će vas sam po sebi nagovoriti da skrenete. Odmah do muzeja nalazi se prekrasno groblje s kojeg se pruža pogled na sve čari mjesta, ali i koji izražava sva lica i raznolikost koji krase ovaj otok.

Škrip

Posebno zanimljivo i neobično mjesto koje se nalazi u udolini otoka je Dol. Pravi je spoj dalmatinskog štiha i još jednog nevjerojatnog djela majke prirode. Pravi fenomen su pećine. Po cijelom mjestu ostavlja se dojam kao da svaka kućica, crkvica i zgradica niče iz pećine. Mjesto ima i nekoliko zanimljivih crkvica, utvrdica i konobica i doista, kako svugdje piše, ocrtava tradicionalnu Dalmaciju u punom smislu riječi. No, to nije ono što ćete primarno zapamtiti po odlasku kući. Vraćat će vam se slike velikih i malih pećinica koje potpuno “normalno” stoje uz cestu, kao da je to nešto što se svaki dan viđa. Ovo mjesto pravi je neotkriveni biser hrvatskih ljepota i kad sam pomislila da znam baš sve što Hrvatska nudi, opet sam se iznenadila.

Dol

To je dio Brača u meni, koji sam uspjela podijeliti s vama. Kažem dio jer je u meni puno doživljenog što nikada neću moći prepričati. I zato vam želim iskustvo. Koliko god predivne bile neke svjetske destinacije, uvijek se potrebno sjetiti i koliko toga još nismo vidjeli i iskusili ovdje, u za mene, najljepšoj zemlji na svijetu.

 

IZVOR FOTOGRAFIJA – Dorine razglednice

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Dora Marinić

Magistra edukacijske rehabilitacije. Vlasnica obrta Sinapsus, kabineta za edukacijsko-rehabilitacijsku podršku. Voli povijest, prirodu i životinje. Slobodno vrijeme provodi putujući i otkrivajući skrivene kutke Lijepe naše.