Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Blago Zadro -sjećanje na heroja Domovinskog rata

Legendarni zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste rođen je 31. ožujka 1944. u srcu Hercegovine, u Donjim Mamićima, u Ledincu. Kao dječak, s roditeljima odlazi u Borovo Naselje. Nakon zasnivanja vlastite obitelji, zapošljava se u Kombinatu “Borovo”. Kad tvornica krajem 80-ih upada u krizu,  Blago Zadro, koji je imao ugled i bio voljen među radnim kolegama, predvodi radnički bunt.

Početkom demokratskih promjena u Hrvatskoj i sve otvorenijih srpskih namjera realizacije velikosrpskog projekta, aktivno se uključuje u politiku. Učlanjuje se u rad HDZ-a te osniva ogranke HDZ-a po istočnoj Slavoniji, a predsjednikom HDZ-a Borovo Naselje postaje u ožujku 1990. Promijenio je ime svoje Mjesne zajednice “Bratstvo i jedinstvo” u Mjesnu zajednicu “Alojzije Stepinac”. Nakon početka otvorene agresije na Hrvatsku, 2. svibnja organizira podizanje barikada kako ne bi prošli tenkovi JNA kroz Borovo Naselje. Posebnu je odgovornost imao za Trpinjsku cestu jer bi u slučaju njezina pada, palo i Borovo Naselje te bi put za Vukovar bio otvoren.

Koliko je Zadrina obrana bila učinkovita, pokazalo se i 14. rujna 1991. godine kad je na Trpinjskoj cesti sa svojim suborcima razbio srpske snage koje su krenule u opći napad na Vukovar. No, kobnog 16. listopada pobunjeni Srbi su prvi put promijenili taktiku i hrvatske položaje napali s boka. Znajući gdje su spojevi jedinica, prešli su Bobotski kanal i rasporedili snage na nasip pruge. Prodrli su tenkovima i fizički odvojili Borovo Naselje od Vukovara, a istodobno preko Vuke ušli u Lužac. Agresorske su postrojbe zapravo prodrle u Vinogradsku ulicu i obrani došle s leđa. Do Zadre nije došla informacija da su Srbi ušli u Vinogradsku s pješadijom i tenkovima, pa je krenuo Kupskom ulicom s kalašnjikovim u rukama. Nije ni slutio da su Srbi postavili mitraljez na prugu i na nišanu držali cijelu Kupsku ulicu. Svi koji su prolazili Kupskom bili su zapravo na brisanom prostoru. Na današni dan, 16. listopada 1991. godine Blago Zadro je ubijen rafalom mitraljeza.

Bio je s nama svaki dan, podizao moral, govorio gdje trebamo učvrstiti položaje. Bio je hrabar, pravi vođa, genij. I kad bolje razmislim, sve se raspalo kad je on poginuo…

Riječi su Tomislava Jakovljevića, suborca i prijatelja Blage Zadre

Branitelji su vratili izgubljene položaje, zarobili tri tenka i mnogo tehnike, ali zavladao je defetizam. Jednostavno više nije bilo nikoga tko bi mogao povezati punktove u Borovu naselju i Vukovaru. Bio je to početak kraja obrane Vukovara.

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegove biste nalazi se u Vukovaru, a original se nalazi u njegovom rodnom Ledincu. Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najpoštovanijih ikona hrvatske borbe za neovisnost i najvećim simbolom hrvatskog otpora.

FOTO: Youtube

  1. Heroji Vukovara, 1.serijal – Groblje tenkova

O autoru

Ines Herceg