Novosti

Akcija “Manje oružja, manje tragedija” provodi se i ove godine

manjeoruzja

Prilikom preuzimanja oružja ili eksplozivnih sredstava neće se uzimati osobni podatci niti će se osoba sankcionirati jer po Zakonu o oružju (NN 66/07) ovakvi postupci su dopušteni.

Policijska uprava zagrebačka uz potporu Gradskog ureda za branitelje nastavlja s akcijom “Manje oružja, manje tragedija“.

Cilj akcije potaknuti hrvatske branitelje da izvrše domoljubnu obvezu i vrate oružje ili minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz Domovinskog rata na siguran način.

Vraćanje oružja se događa uz potpunu anonimnost i bez ikakvih sankcija na način da na broj telefona 192 ili broj najbliže Policijske uprave osobe jave posjedovanje.

Nakon poziva policijski službenici će u civilnoj odjeći doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasna sredstva. Prilikom preuzimanja oružja ili eksplozivnih sredstava neće se uzimati osobni podatci niti će se osoba sankcionirati jer po Zakonu o oružju (NN 66/07) ovakvi postupci su dopušteni.

Akcija je u 2013. i 2014. postigla zapažene rezultate te se Policijska uprava i Gradski ured za branitelje zahvaljuju svima koji su olakšali provođenje ili pristupili akciji.

Rezultati dosadašnjih akcija

Postoji mogućnost da je organiziranje ovakve akcije predstavljalo samo kap koja je prelila čašu želje građana da se riješe potencijalnih ubojica iz svojih domova i da je izravan kontakt sa stanovništvom diljem Hrvatske uvelike podigao razinu njihove svijesti o ovoj problematici. Kako god bilo, rezultati akcije nakon osam mjeseci prve godine njenog predstavljanja po hrvatskim županijama bili su impresivni. Građani su s punim povjerenjem policiji predavali sve ono oružje koje je najvećim dijelom još završetkom Domovinskog rata ostalo u njihovom posjedu, čega je primjer i vijest objavljena na stranicama MUP-a u prosincu 2007. godine, u kojoj je ipak najupečatljiviji dio onaj o probuđenoj svijesti:

„Šezdesettrogodišnji dragovoljac Domovinskog rata je u srijedu, 12. prosinca, u Strizivojni kod Đakova policiji dragovoljno predao četiri ručne bombe M-75, dva eksplozivna streljiva od 20 milimetara, dva vojna TNT od 200 grama, vojni TNT od 100 grama, topovski udar, tri vježbovna upaljača, poluautomatsku pušku (tzv. papovku), 169 metaka raznih kalibara te šest detonatorskih kapisli.

 

Ovaj je hrvatski branitelj tako iskoristio odredbe novoga Zakona o oružju, koji je stupio na snagu 1. rujna ove godine, a prema kojima zbog dragovoljne predaje neće biti kazneno niti prekršajno prijavljen za nedozvoljeno posjedovanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Šezdesettrogodišnjak se, kako tvrdi, odlučio na dragovoljnu predaju kako bi izbjegao eventualnu tragediju te otklonio opasnost od osmero unučadi, koji su mogli pronaći dobro skriveno oružje i eksplozivne tvari. Ujedno poziva sve građane da slijede njegov primjer kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost. „

U tom osmomjesečnom razdoblju građani su iz kategorije zabranjenog oružja predali 697 komada automatskog i 14 741 komad rasprskavajućeg oružja, a iz kategorije dozvoljenog oružja 1 001 komad oružja. Prikupljeno je i 644 442 komada streljiva i 720,62 kilograma raznih eksploziva. Ovakvim podacima bio je impresioniran i UNDP, čiji je tadašnji stalni predstavnik Yuri Afanasiev za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a.
Stoga su na zadnjem promoviranju akcije u sklopu nacionalne kampanje, u lipnju 2008. godine u Zagrebu pripadnicima civilnih društava i policijskim načelnicima koji su sa najviše rezultata sudjelovali u akciji uručene nagrade. Tako su županijama bjelovarsko-bilogorskoj, zadarskoj, šibensko-kninskoj i sisačko-moslavačkoj dodijeljene nagrade od 20 tisuća USD.

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.